A+ A A-

Dijalog muslimana, pravoslavaca i katolika u Karlovcu

U Vojniću su se u srijedu 8. svibnja sastali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog u Vojniću fra Ante Ivanković i jerej Srpske pravoslavne crkve hrama Vaznesenja gospodnjeg u Kolariću prečasni Željko Vidaković.

medj-dij-kar-05-2013-1

Razlog susreta, kojemu je bio domaćin načelnik općine Vojnić Branko Eremić, je ekumensko-dijaloški poticaj u društvu i aktivnosti sve tri vjerske zajednice koje djeluju u ovoj općini u duhu tolerancije i multikulturalnosti.

Naziv susreta je "Dijalog u riječi i djelu" i na njemu su naznačeni konkretni prijedlozi sva tri vjerska autoriteta kako bi se u sklopu njihovih godišnjih planova održavale aktivnosti u koje bi se uključili svi stanovnici općine Vojnić - Bošnjaci, Hrvati i Srbi, odnosno muslimani, katolici i pravoslavci. Zaključeno je da će se trojica predstavni ka vjerskih zajednica koji djeluju na vojnićkoj općini često sastajati i posjećivati vjerske objekte i raditi na zajedničkim programima kao što su susreti mladeži, sportske aktivnosti, predavanja iz oblasti vjere za upoznavanje drugih. Općina Vojnić je spremna Islamskoj zajednici pomoći kod izgradnje džamije u Maljevcu te je načelnik Eremić iskazao punu podršku ovom projektu.

S glavnim imamom bili su Haris ef. Bošnjaković i Almir ef. Šabić, a uz domaćina donačelnik općine Mijat Bilić te Azim Durmić, član Općinskog vijeća. Nakon sastanka u Općini svi prisutni su posjetili novoizgrađenu katoličku župnu crkvu u Vojniću Sv. Antuna Padovanskog. Na području općine Vojnić djeluje džemat Maljevac koji je najstariji džemat u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac, a broji 1100 muslimana. 750 džematlija Maljevca živi na području općine Vojnić što je 15 % od ukupnog broja stanovništva općine.

Haris ef. Bošnjaković

(www.islamska-zajednica.hr)