A+ A A-

Bratunac: Obavljena dženaza 15 Bošnjaka žrtava genocida

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, danas iza podne-namaza, obavljena je sedma kolektivna dženaza za 15 Bošnjaka stradalih 1992. godine, od kojih je troje ukopano kao neidentifikovani.

brat-dzen-05-2013-1

Prije klanjanja dženaze-namaza, izvedena je himna BiH, proučene su ilahije i dijelovi iz Kur'ana, a potom se prisutnima obratila Indira Ramić, predstavnica porodica žrtava.

Ramić je podsjetila da je tokom agresije na BiH ubijeno 15 posto ukupnog bošnjačkog stanovništva.

„Kosti naših najmilijih nalazili smo po masovnim grobnicama koje su kopane po poljima i šumama Podrinja, uz znanje srpskih vlasti i pojedinaca, koji i danas kriju informacije o masovnim grobnicama. Nije uslijedila prava kazna zlikovcima. Ali, zločin se ne isplati. Božija kazna čeka sve one koji počine loša djela“, poručila je Ramić.

Dženazu je predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, a prisustvovalo je nekoliko stotina građana.

U svom obraćanju prije dženaze-namaza, Fazlović je svim porodicama stradalih Bošnjaka izjavio saučešće od reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Huseina ef. Kavazovića.

„Danas smo ovdje da podijelimo i ublažimo bol porodica šehida Bratunca. Danas, također trebamo izvući pouku, koja je ujedno i opomena čovjeku. Mi šaljemo poruku svim ljudima, da dostojanstvo s kojim se čovjek rađa, živi i umire, nije moguće uništiti. Šehidi BiH jesu ubijeni bez razloga, a mi i danas svjedočimo njihovoj nevinosti. Mi čvrsto vjerujemo u konačni sud kada će pravda biti ispunjena“, rekao je on.

Posmrtni ostaci 15 žrtava prethodno su ekshumirani iz masovne grobnice Suha. Kako prenosi novinar agencije Anadolija, najstarija identifikovana žrtva je Kada (Ramo) Mustafić, rođena 1908. godine, a najmlađa žrtva je Mirsad (Ramiz) Omerović, rođen 1973. godine.

Danas su ukopani Mehmedalija Begzadić, Memiš Čivić, Senahid Čivić, Vejsil Ferhatović, Kada Mustafić, Selman Omerović, Mirsad Omerović, Jusuf Rahmić, Šaban Ramić, Mehmed-Rifet Suljić, Rešid Tabaković, Tifa Tabaković i još tri neidentifikovana tijela.

Tokom 1992. u Bratuncu su u masovnom etničkom čišćenju ubijena 603 civila.

Pretpostavka je da je tokom genocida u Srebrenici, i u Bratuncu ubijeno oko 2.500 civila u julu 1995. godine.

(Anadolija)