A+ A A-

U Novom Pazaru svečano obilježen dan objedinjavanja Islamske zajednice u Srbiji

Prošlo je šest godina od kako je u Velikoj Sali Mešihata na današnji dan održan objediniteljski sabor Islamske zajednice u Srbiji. Večeras, 27.03.2013. godine u istoj sali upriličen je prijem u tu čast.

Pored visokih zvaničnika Islamske zajednice iz Preševske doline, Vojvodine, Beograda, Novog Pazara, te predstavnika Sandžačkih Medžlisa na prijemu se okupio veliki broj vjernika koji su došli prisustvovati jubileju.

dan objedinjavanja IZ

Na početku skupa ašere je proučio pomoćnik Sandžačkog muftije za Južni Sandžak hfz. Abdurahman-ef. Kujević, a potom se prisutnima obratio glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Muftija je govorio aktuelnoj situaciji u Sandžaku. On je vraćajući se u povijest povezao trenutačnu situaciju sa najvažnijim bitkama u povijesti islama, za vrijeme Poslanika, s.a.v.s., a to su Bedr, Uhud i Hendek. On je bitku na Bedru, kada je malobrojna vojska pobijedila mnogobrojniju vojsku, usporedio sa uspostavom institucija Islamske zajednice.

„Mala grupa, malo ljudi. U rukama nisu imali ni državu, ni državne mehanizme, ni vojsku, ni pravosuđe, ni ostale mehanizme, ni lokalnu ni republičku vlast, ni ministre, niti bilo što što se danas koristi kako bi se nešto izgradilo. Ništa od toga nismo imali, ali smo imali odlučnost, jasan cilj, ali prije svega pomoć Allaha, Jednog, Jedinog, Najjačeg.“

Trenutna situacija se prepliće između Uhuda i Hendeka, kazao je Muftija i to Uhuda kada je dio muslimanske vojske zbog pohlepe za ratnim plijenom napustio položaj prekinuvši čuvanje leđa ostaloj muslimanskoj vojsci, zbog čega su dobili udarac s leđa, i Hendeka kada je Poslanik iskopavanjem hendeka (kanala) povukao jasnu crtu između prijateljske i neprijateljske vojske.

mes-san-do-03-2013-2

„To su bili dobri ljudi, ali se u  jednom trenutku pokazala slabost. Pogledajte koliko je opasan izazov imetka, izazov nekih drugih dunjalučkih motiva, koji se pojave kao mogućnost a ustvari su zamka. To je suštinska pouka Uhuda. Ali se na Uhudu dešavalo čišćenje. Na Uhudu je postignut broj vojske, ali se desilo suprotno od Bedra, i moralo se desiti čišćenje muslimanskih redova. Velika brojka nije dovoljna.

A onda se desio Hendek. Desila se opsada Medine. I onda su muslimanski redovi unutar Medine počeli da se klimaju, postali su nestabilni. Tada dolazi naredba od Poslanika da se iskopaju kanali koji su morali biti jasna granica od neprijatelja. Iako površna tumačenja kažu da je to urađeno isključivo radi odbrane Medine. Medina se mogla odbraniti i bitkom. Ali ovaj Hendek, ogromni kanal koji je iskoan ima simboliku. Zapravo, dođe trenutak, koji sliči našem sadašnjem, kada se mora podvući jasna crta između nas i neprijatelja. U tome je suština problema. Jer kada se pomiješaju prijatelji i neprijatelji onda slabe prijatelji a ne neprijatelji.

To je važna poruka sinovima i kćerima ovog naroda, pogotovu onima koji se prihvate emaneta predstavljanja. Mora podvući jasnu crtu između prijatelja i neprijatelja. Dok se ova borba ne završi nema prijateljevanja sa neprijateljem. Onaj ko prijateljuje sa neprijateljem izdat će nas kad tad.“

U drugom dijelu obraćanja Muftija je kazao da sva zla dolaze sa tri izvora: nemoralne politike, prljavog novca i neetičkog novinarstva, posebno se osvrćući na medijsku hajku koja se po ko zna koji put sprovodi nad Islamskom zajednicom i njenim rukovodstvom.

„Snajper u Švedskoj nije interesantna vijest za srbijanske medije. To je, kažu, nebitno.

A šta je bitno? Bitno je da, kako kažu, Muftija duguje pet miliona dinara za struju. Svakog mjeseca se objavljuje ista vijest, svakako netačna. Pročitaš tekst, nigdje nema duga. Zamislite kada bi se izračunalo koliko državni organi duguju za struju. Pa ja mislim da bi novinari potrošili sve strane da ispišu nule. Ali to ne postoji nigdje.

Imate velike medije koji objave 'Muftijinu ljudi naoružani upali u TV Jedinstvo', a onda u tekstu kažu 'u TV Jedinstvo poznatu kao Muftijina televizija upali Muftijini ljudi…' Pa zašto bi u Muftijinu televiziju upali Muftijini ljudi? A onda se na dnu teksta kaže 'u policiji kažu da je sve u redu'.

Šta je tu bitno. Bitno je da su naslovi izbačeni na Tanjug, Beta, Kurir, Blic, Večernje Novosti, Radio 100 plus, Regionalna TV… I onda se vrši reciklaža. E braćo i sestre to je izvor trovanja. To je za svijest opasnije od raspada nuklearne elektrane.“

mes-san-do-03-2013-3

Na kraju je Muftija svima čestitao šestogodišnjicu jedinstva Islamske zajednice, posebne selame uputivši delegacijama koje su došle sa daleka, iz Preševa, Beograda, Novog Sada, Plava, Gusinja i dr.

Salahudin Fetić

(www.islamskazajednica.org)