Promo banner

A+ A A-

Omladinski krug MIZ Tuzla posjetio Gunju i Brčko Distrikt

Omladinski krug MIZ Tuzla, protekloga vikenda, za svoje članove, organizirao je odlazak u Gunju i Brčko Distrikt.

Bila je ovo prilika da se mladi iz tuzlanskoga Omladinskog kruga, upoznaju sa svojim vršnjacima iz Gunje i Brčko Distrikta, kako bi u budućnosti uspostavili suradnju na obostrano zadovoljstvo.

oml-kru-tuz-pos-gunj-03-2013-1

Nakon dolaska u Gunju, za članove Omladinskog kruga organiziran je prijem u Islamskom centru. Glavni imam MIZ Gunja, Idriz ef. Bešić,  naglasio je da se raduje posjeti mladih iz Tuzle. U sklopu posjeti Gunji, članovi Omladinskog kruga posjetili su džamiju, gdje su klanjali podna namaz, i obišli lokalno mezarje.

Mektebski hor MIZ Gunja, za goste iz Tuzle, ovom prilikom, izveo je nekoliko ilahija, na veliku radost Omladinskog kruga.

Nakon završene posjete Gunji, članovi Omladinskog kruga, posjetili su Brčko Distrikt.

Tokom boravka u Brčkom, mladi iz Tuzle obišli su brčansku Bijelu džamiju, u kojoj su  klanjali ikindiju namaz.

Nakon obilaska džamije, glavni imam MIZ Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić, upriličio je prijem za članove Omladinskog kruga. Nakon prijema, mladi iz Tuzle, u Brčkom su posjetili obdanište i sam centar grada.

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, zajedno sa mladima iz Omladinskog kruga putovao je u Gunju i Brčko Distrikt, te istakao da je odlazak u ova dva grada od posebne važnosti za mlade , te zahvalio domaćinima na srdačnom dočeku.

-  Medžlis Islamske zajednice Gunja  u sastavu je  Mešihata IZ u Hrvatskoj. Brčko i Gunju dijeli rijeka Sava. Namjera nam je bila da OK Medžlisa Islamske zajednice Tuzla uspostavi početnu saradnju sa mladeži iz Gunje, a ujedno i da se bolje upoznamo  sa predstavnicima institucija IZ u Brčkom i Gunji. 

Idriz ef. Bešić, glavni imam MIZ-e Gunja, koji je 32 godine imam u Gunji, zajedno sa omladinom iz svoga džemata nam je ukazao toplu i srdačnu dobrodošlicu. U Islamskom centru pored džamije smo imali priliku prisustvovati programu dobrodošlice koji su priredili učenici mekteba. Mladi ljudi iz Gunje su neposredni, otvoreni i veoma veseli. Nemaju nikakvih kompleksa, već se može vidjeti ponos zbog toga što su Bošnjaci koji cijene svoju vjeru islam. Poslije zajedničkog ručka, upoznavanje smo nastavili šetajući kroz veoma uređenu i čistu Gunju. Islamski centar i džamija se nalaze u ulici velikog bošnjačkog pjesnika Maka Dizdara. Do granice na Savi smo stigli u koloni koja je privukla pažnju stanovnika Gunje.

U Brčkom smo klanjali ikindija-namaz u Bijeloj džamiji koja je jedna od najljepših, najfunkcionalnijih i najčišćih džamija u BiH. Glavni imam Medžlisa IZ Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić nas je upoznao sa historijatom Bijele džamije i radom Medžlisa posebno poslije agresije, počevši od 2000. godine. Naši utisci iz džamije, ali i zgrade Medžlisa, kao i obdaništa "Evlad" koje je u vlasništvu IZ i koje je sa radom počelo ove školske godine, su prelijepi i bili smo veoma radosni i ponosni. Ako bismo trebali jednom riječju iskazati svoje impresije, bilo bi to: islamski. Zahvaljujemo svima koji su uložili napor i ugostili nas i nadamo se da ćemo nastaviti našu saradnju – naglasio je hafiz Ahmed ef. Huskanović.

Džanan Ribić

  • 0101