Logo

Muftija Zukorlić posjetio Cazin i Bužim

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Cazin1Pronoseći bošnjačku nacionalnu ideju, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić održao je u petak 08.02.2013. god. javnu tribinu u Cazinu na temu „Bošnjaci između države i domovine“. Tom prilikom Muftija je ukazao na značaj očuvanja i unapređenja države Bosne i Hercegovine – matice svih Bošnjaka u svijetu.

Muftija je takođe govorio o pozadini genocidne politike prema Bošnjacima ukazujući na apetite neprijatelja Bošnjaka prema bogatoj bošnjačkoj kulturi. U prepunoj sali Doma kulture u visoko izraženom emocionalnom ambijentu Muftija je podvukao da su Sandžak i Bosanska Krajina dva krila bošnjačkog naroda pomoću kojih će naša nacija, ako Bog da, dostojanstveno i visoko letjeti u svjetliju budućnost.

Prije tribine načelnik Općine Cazin, Nermin Ogrešević, upriličio je prijem u zgradi Općine za Muftiju i ostale izlagače. Tom prilikom načelnik Općine predstavio je općinu Cazin, njene privredne i i kulturne potencijale.

Sljedećeg dana Muftija je boravio i u susjednoj općini Bužim gdje se sastao sa načelnikom Općine Bužim, Aganom Bunićem, gdje se također upoznao sa posebnostima ove općine i doprinosom Bošnjaka ovog prostora u odbrani BiH od agresije.

Tom prilikom Muftija i načelnik Općine posjetili su muzej slavne 505-te bužimske brigade poznate po legendarnom komandantu rahmetli Izetu Naniću.

Nakon toga i u Bužimu je upriličena javna tribina na kojoj je Muftija predstavio cilj osnivanja bošnjačkih nacionalnih institucija, prije svega Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Svjetskog bošnjačkog kongresa. Govoreći na ovu temu Muftija je ukazao da ovaj nacionalni cilj ima tri svoje dimenzije: puna sloboda za sve Bošnjake ma gdje živjeli, očuvanje i afirmacija bošnjačkog nacionalnog identiteta i očuvanje i afirmacija države BiH.

I u Cazinu i u Bužimu pored Muftije na tribini su izlagali urednik časopisa „PanBošnjak“ Nedžad Latić i prof. dr. Rasim Muratović. U oba slučaja tribine su bile izuzetno posjećene i propraćene velikom pažnjom javnosti.

(www.islamska-zajednica.org)

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.