A+ A A-

Predsjednik IZBNj sastao se sa čelnicima DITIB-a

Predsjednik zajednice se u prvom dijelu sastao sa novim predsjednikom DITIB-a Prof. Izetom Er kao i sa generalnim sekretarom Bekirom Alboga, koji ujedno trenutno vrši dužnost glasnogovornika i predsjedavajućeg KRM-Koordinationsrat der Muslime (Koordinaciono Vijeće Muslimana). Predsjednik Atlagić je čestitao Prof. Er-u na preuzetoj dužnosti i poželio mu mnogo uspjeha u radu na dobrobit muslimana u Njemačkoj. Tom prilikom je Prof. Er-u uručio prigodnu hediju. Razgovarano je o aktuelnim pitanjima koji se tiču institucionalizacije islama na prostoru SR Njemačke (Deutsche Islamkonferenz, Sicherheitspartnerschaft, procesi u državama/pokrajinama). Predsjednik Atlagić je upoznao čelnike DITIB-a sa trenutnim aktivnostima i planovima IZBNJ i izrazio nadu da će doći do intenziviranja odnosa dviju organizacija. Čelnik DITIB-a je pri tome Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Njemačkoj ponudio infrastrukturu DITIB-a i svaki vid pomoći u svim oblastima djelovanja IZBNJ-a kao i u daljem profiliranju IZBNJ na saveznom i državnom nivou.

izbnj-sas-01-2013-1

Nakon prvog dijela su se svi uputili u Eschweiler tačnije u DITIB-ov džemat u tom zapadno-njemačkom gradu, gdje je tog dana upriličena značajna svečanost. Gradske vlasti Eschweiler-a su nakon upornog rada džematskih aktivista i dugotrajne procedure izdali dozvolu pomenutom džematu da se vjernici pozivaju petkom na džumu-namaz putem razglasa. Ezan se tako prvi put mogao čuti u centru Eschweiler-a na javnom prostoru izvan džamijskih prostorija što je izazvalo oduševljenje muslimana u tom gradu. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Eschweiler-a, svi predstavnici gradskog vijeća, generalni konzul Republike Turske kao i mnogi drugi zainteresirani gosti iz javnog i privatnog života.

izbnj-sas-01-2013-2

Nakon povratka u Koeln je održan drugi dio sastanka. Drugom dijelu su od strane DITIB-a prisustvovali generalni sekretar Bekir Alborga, gospođa Ayten Kilicarslan (koordinator za djelatnosti DITIB-ovih državnih/pokrajinskih udruženja) i pravnica gospođa Emine Oguz. Razmatrane su mogućnosti strateškog partnerstva u procesima institucionalizacije u državama kao i ostala tekuća pitanja. DITIB je pri tome ponudio konkretnu pomoć u daljem ustrojavanju IZBNJ kao i u razvoju privredno-poslovnih aktivnosti IZBNJ-a, posebno po pitanju uspostavljanja dženazetskog fonda unutar IZBNJ. Sastanak je na obostrano zadovoljstvo završen sa akšam namazom.

(www.igbd.org)