Promo banner

A+ A A-

Delegacija Mešihata IZ u Hrvatskoj u posjetu Islamskoj zajednici Republike Turske

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović zajedno s predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj g. Mirsadom Kugićem te glavnim imamom iz Pule Esadom ef. Jukanom od 07.01.2013 do 11.01.2013.g. posjetio je Islamsku zajednicu Turske a na poziv pokrainskog muftijstva iz Amasje. Naime prije četiri godine Ministarstvo vjere Turske (Dijanet) pokrenuo je program bratimljenja muftistava u Turskoj sa muftijstvima na Balkanu. Tako je bratsko muftijstvo našem postalo muftijstvo Amasje. Pokrajinsko muftijstvo Amasje sastoji se od sedam muftijstava (Gojundžek, Gumushadžikoj, Sulova, Tašova, Merzifon, Hamamozu i Amasja). Na čelu kao pokrajinski muftija nalazi se muftija Ismail Ipek koji je ujedno bio domaćin. Na području ovih muftistava živi preko 330 000 muslimana. Nalazi se preko 650 džamija, 150 ustanova za podučavanje učenja Kur'ana i učenje Kur'ana napamet (hifz) te je uposleno 975 vjerskih službenika. Pokrajna Amasja je pokrajna sa dugom poviješću. Prema povjesničarima starom oko 9000 godina ali je ujedno i grad sultana jer su mnogi sultani rođeni ili su obavljali svoje vezirske poslove u ovom gradu. Stoga ne čudi da se u gradu Amasji ali i u okolnim mjestima može naći mnogo povijesnih građevina ali I najstarijih džamija od kojih su neke stare i preko 800 godina. Ljepotica među njima je glavna džamija u Amasji džamija Beyazid cami. 

 

Naravno u ljepoti ali i prema starini ništa ne zaostaju niti druge džamije; Gokmedrese, Mehmetpaša, Burmeli, Sanaji, Kirazlidere i dr..

Muftija Hasanović je u ovih četiri radna dana posjete imao različite sastanke. Tako je naš uvaženi muftija u prvom danu posjetio povijesne znamenitosti samog grada Amasje. Posjetio je najstarije džamije iz doba vladavine Selčuka i Osmanlija, različite muzeje te turbeta. Priređena je posjeta i medresi u Amasji.

Međutim posebno su bili dirljivi susreti sa polaznicima škola hifza. Prvo je napravljena posjeta novoizgrađenoj ženskoj školi hifza a nakon toga muškoj. Ove škola svake godine završi u prosjeku 100 hafiza. Muftija dr. Hasanović se obratio polaznicima biranim riječima. Posebno je naglasio nagradu onih koji se druže sa Kur'anom. Posjeta ženskoj školi hifza Posjeta muškoj školi hifza (Bujukaga)

Drugog dana muftija je u jutarnjim satima imao sastanak sa svim općinskim muftijama. Upoznao muftije sa stanjem muslimana u Republici Hrvatskoj a glavni imam Esad ef. Jukan je pokazao kratku prezentaciju o planovima gradnje džamija u Hrvatskoj. Nakon čega je slijedila izmjena poklona i zajedničko druženje.

U popodnevnim satima usljedio je sastanak sa županom pokrajne Amasje g. Džleilom Ozom i gradonačelnikom Amasje g. Džeferom Ozdemirom. Prilikom susreta sa županom i gradonačelnikom izraženo je zadovoljstvo posjetom Amasji te do zajedničkog stava o izmjeni iskustva u daljnjem radu. Kako gradonačelnik tako i župan Amasje su izričito dali podršku svim budućim projektima bratskih muftijstvia Amasje i Zagreba.

Posjeta gradonačelniku

09.01.2013.g. odnosno treći dan posjete dogodio se i vrhunac na ovom radnom putovanju a to je odlazak u Ankaru i prijem kod predsjednika Ministarstva vjere prof. dr. Mehmetom Gormezom. Predsjednik Ministrastva se puna tri sata družio sa delegacijom iz Hrvatske. Predsjednik Gormez je izrazio veliko zadovoljstvo sa stanjem muslimana u Republici Hrvatskoj. Veoma ga dojmilo uređenje Islamske zajednice u Hrvatskoj te odnosom države Hrvatske prema muslimanima koji žive u Hrvatskoj. Izrazio je želju da Hrvatska, koja je priznala islam prije 100 godina, bude primjer svim Evropskim državama u pravima koja pruža muslimanima. Također je podržo projekte koje je iznio muftija Hasanović. Najviše se razgovaralo o vakufima koji su ostali na području Republike Hrvatske. Predsjednik Gormez je naglasio da će on osobno pomoći u realizaciji povrata vakufa i da će se sljedeći susret muftija sa područja Balkana održati  u Zagrebu. Razgovaralo se i o  drugim veoma bitnim temama kao što je otvaranje ureda u Briselu koji bi bio pomoć svim muslimanima koji žive na području Evropske Unije. Našu delegaciju su veoma ohrabrile riječi predsjednika Gormeza da muslimani Hrvatske nikada nisu sami i nikada neće biti sami. Uz njih će uvijek biti njihova braća po vjeri i tradiciji iz Turske. Nakon ručka i izmjene prigodnih darova došlo je do opraštaja. 

del-iz-hrv-tur-01-2013-1

Prilikom posjete Ankari nezaobilazna je posjet Ministarstvu Vakufa Turske i Veleposlanstvu Republike Hrvatske. Veleposlanik RH Njegova ekselencija Dražen  Hrastić je muftiju  izvijestio o odnosima Hrvatske i  Turske. Radosna je činjenica da su ti odnosi veoma dobri i svake godine se poboljšavaju. Veleposlaniku Republike Hrvatske Amasijski muftija poklonio je jedan od prepoznatljivih proizvoda Amasje – Amasijske jabuke.

Zadnjeg dana posjete bratskom muftijstvu Amasje muftija dr. Aziz Hasanović je održao sastanak sa svim imamima koji rade u gradu Amasji. Govor našeg muftije je nekoliko puta bio prekidan jakim pljeskom i znakovima oduševljenja. Nakon sastanka sa imamima Amasje muftija Hasanović je prije podne namaza u centralnoj Beyazid cami održao govor prisutnim vjernicima. Govor muftije se posebnim uređajem prenosio i slušao u 61 džamiji istovremeno. Govor muftije je povremeno prekidan tekbirima. Nakon namaza svi su se htjeli rukovati sa gostima iz Hrvatske tako da je davanje i primanje selama te bratsko grljenje potrajalo punih sat vremena.

U popodnevnim satima uslijedio je sastanak sa poslovnim ljudima Amasje. Oni su našu delegaciju upoznali o gospodarskom životu u Amasji. Također su otkrili i tajnu ekonomskog uspjeha Turske: Rad i život u skladu s islamskim propisima.

U petak 11.01.2013. g. u ranim jutarnjim satima došlo je i vrijeme povratka u Zagreb. Međutim, ovaj rastanak neće dugo trajati jer odnosi koji su uspostavljeni između muftijstva Amasje i Hrvatske su uzajamni te se očekuje uzvratni posjet muftijstva Amasje. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim domaćinima na čelu sa muftijom g. Ismailom Ipekom na gostoprimstvu koje možete doživjeti samo u Turskoj.

Esad ef. Jukan (www.islamska-zajednica.hr

  • 0101