Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Hadis o zabrani slikanja

Pitanje

Imam jedno veoma veoma bitno pitanje, a tiče se slikanja. Jako sam zbunjena i u neznanju. Pa vas molim da mi uz Allahovu dž. š. pomoć pomognete. Pitanje se tiče SLIKANJA (slikanja kamerom, fotografisanje).
Čitala sam na jednoj stranici koja je jako poznata u svijetu da je Muhammed s.a.v.s prokleo svakog ko slika i ko se slika. I da je rekao da će se na Sudnjem danu lica tih ljudi izobličiti u lica majmuna i svinja. Također, da ako u prostoriji imaju slike da meleci ne ulaze u tu prostoriju. Molim da mi potvrdite autenticnost ovih hadisa. Ja sam se prestala slikati ima nekoliko mjeseci. Dok mi sva familija govori da to ne trebam raditi, da to nije po našem bosanskom običaju. Ja živim u Engleskoj i ovdje dosta uleme tvrdi da je slikanje zabranjeno. Zato još jednom molim da mi dogovorite što prije na moje pitanje, jer ne želim da više budem u neznanju.

Odgovor

Slikanje kamerom, odnosno fotografisanje nije zabranjeno i na to se ne odnosi spomenuti hadis, budući da takvo slikanje nije ni bilo poznato u vrijeme Poslanika a.s., pa se na njega hadis nije ni mogao odnositi. Hadis se odnosi na vajarstvo i klesanje kipova, te je zabranjeno kako bi se iskorijenio širk.

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH