Logo

Romi i muslimnsko mezarje

Pitanje

Zbog poznatih dešavanja na Kosovu 1999. godine, u naš džemat je doselilo tridesetak porodica romske nacionalosti a islamske vjeroispovjesti.
Pošto oni nemaju svoje groblje zahtijevaju da se sahranjuju u muslimanskom groblju. U medžlisu kažu da oni imaju na to pravo, dok mi starosjedeoci smatramo da oni nemaju pravo da se sahranjuju u naše groblje koje je i onako tijesno. Opština nije zainteresovana za njihov problem.
Molimo vas da nam po ovom pitanju date stav šerijata kao i prakse ili primjera kako se to radi u drugim sredinama.
Grupa džematlija, Berane, Crna Gora

 

Odgovor

Ako se izjašnjavaju kao muslimani, izvršavaju svoje obaveze prema džematu i žele da se ukopaju prema muslimanskom običaju i tradiciji nema osnova da im se ne dozvoli ukop u muslimansko mezarje. Islam je protiv diskriminacije i segregacije po rasnoj ili nacionalnoj osnovi. Međutim, ako nema dovoljno prostora u postojećem mezarju, kako tvrdite, onda treba u saradnji s opštinom i medžlisom iznaći novu parcelu koja će biti zajednička ili samo za njih, budući da je u pitanju veća grupa Roma. Negdje se moraju ukopavati. To pitanje trebaju zajednički rješavati romski doseljenici, džemat, medžlis i opština.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.