Logo

Dženaza i ime za mrtvorođenče

Pitanje

Esselamu alejkum! 

Moje pitanje se odnosi na rođenje mrtvog djeteta. Naime, moja žena je bila u 9 mjesecu trudnoće i pred skori porod je pregledom utvrđeno da nema otkucaja srca djeteta, nakon čega se pristupilo carkom rezu i utvrđeno je da je došlo do omotavanja pupčane vrpce i stvaranja dva čvora koja su prekinula dotok kisika od majke prema djetetu. Žena i ja smo bili oduševljeni za vrijeme njene trudnoće, možda čak i previše. Inače vjerujem u Allaha dž. š. i težim da budem dobra osoba.

Da li je djetetu koje je rođeno mrtvo tj. nije bilo plača bilo potrebno klanjati dženazu-namaz?

Da li je potrebno dati ime djetetu (žena i ja smo već bili prije rođenja odlučili da damo ime Ahmed)?

Da li u Kur'anu postoje ajeti koji se odnose na ovu situaciju ili bar hadis Poslanika?

Almedin!

 

Odgovor

Neka vam Uzvišeni podari sabur i pomogne vam u podnošenju iskušenja s kojim ste se suočili. "Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo!"

Prema mišljenju po kojemu se daje fetva u hanefijskom mezhebu, mrtvorođenom djetetu, koje se rodi sa oformljenim organima, ne klanja se dženaza, ali mu treba nadjenuti ime, ogasuliti ga, umotati u ćefine i ukopati u mezarju iz poštovanja prema ljudskom tijelu. Koliko je nama poznato, u Kur'anu se ne govori o ovom pitanju izravno, ali ima više hadisa koji tretiraju ovo pitanje. Tirmizi je zabilježio slijedeći hadis: "Djetetu se ne klanja dženaza, ne nasljeđuje niti se nasljeđuje ako se rodi mrtvo, bez znakova života".
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.