Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li treba klanjati dženazu osobi koja se kopa bez gasuljenja i ćefina?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Živimo u jednom gradu u Srbiji gdje su muslimani manjina. Posebno imamo problema oko dženaza. Događa se da su muslimani u brakovima sa nemuslimanima, da njihovi rođaci nemuslimani i muslimani zbog neznanja organizuju dženazu na nemuslimanskom groblju jer tu imaju grobno mjesto prije nego što je postalo muslimansko groblje u ovom gradu. S tim da je dženaza opremljena u inostranstvu od strane imama, ogasuljena i umotana u ćefine. Događa se da i pogrebno društvo okupa, opremi mejita i obuče ga u odijelo  i da nas zovu samo na klanjanje dženaze. Mi  smo pokušavali da promijenimo takvu situaciju na sve moguće načine, ali nismo uspjeli, što ne znači da nećemo moći u budućnosti.

Imajući u vidu da se događa da se muslimani kopaju i bez gasuljenja i bez ćefina, da li je bolje klanjati dženazu u takvim situacijama ili ne?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Muslimani i kada žive kao manjina u nemuslimanskoj sredini dužni su da se pridržavaju islamskih propisa koliko su u stanju. Obično se propisi o dženazi najdosljednije prakticiraju. Nažalost, situacija u Vašoj sredini o kojoj govorite je katastrofalna. Tu se ne poštuju ni osnovni propisi o dženazi, a kamoli i u drugim pitanjima. Uvjet za klanjanje dženaze je da je mejit (umrla osoba) ogasuljen i odjeven u ćefine. Bez toga, nema ni dženaze. Potrudite se da makar za tu priliku angažirate imama koji će povesti računa o vašim vjerskim potrebama.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH