A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li roditelj smije selektivno pomagati odraslu djecu?

Pitanje:

Imam dva odrasla sina i oba su zasnovali svoje porodice. Jedan je finansijski stabilan i ne treba moju pomoć, a drugi nije. Činim li grijeh ako pomognem ovom kojem treba pomoć, a da u isto vrijeme ne pomognem i drugog.

Znam da roditelj treba biti apsolutno pravedan u pomaganju djece na isti način, ali u kojim slučajevima je dozvoljeno ovo drugo.

Odgovor:

U osnovi, roditelj treba biti pravedan prema svojoj djeci i ne praviti razliku među njima u bilo čemu, a posebno ne u materijalnom pomaganju. Allahov Poslanik je rekao: „Bojte se Allaha i budite pravedni prema svojoj djeci.“ (El-Buhari i Muslim)

Međutim, ukoliko postoji šerijatski opravdan razlog, roditelj može neko dijete materijalno pomoći, više nego drugu djecu. U šerijatski opravdane razloge se ubraja: bolest, siromaštvo i sl. U osnovi čovjek dok je u punoj intelektualnoj snazi može da pokloni od svog imetka šta želi i kome želi. Ako primalac poklona ne spada u nasljednike nema nikave smetnje da se to učini, a ako primalac poklona spada u nasljednike, onda taj poklon treba biti zbog neke opravdane potrebe ili koristi. Prema tome, ako je Vašem sinu potrebna pomoć, možete mu finansijski pomoći, ali to treba biti u okvirima potrebe i s ciljem da mu pomoć bude od koristi u teškoj situaciji, a ne da to bude radi odvajanja i privilegovanja nad drugim sinom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH