Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Darivanje djeteta prilikom rođenja

Pitanje:

Selam alejkum!

Trenutno sam pred kraj trudnoće i razmišljajući o stvarima koje Islam nalaže da se urade prilikom rođenja djeteta, zanima me jedna stvar, ali odgovor ne mogu da pronađem na internetu.

Naime, radi se o darivanju djeteta prilikom rođenja. Svi znamo da je BiH običaj da odredimo osobu koja će prva darovati dijete ( dati novac na poklon i zaželjeti djetetu nafaku, sreću,zdravlje i sl.).

Mene zanima da to ima veze sa Islamom ili je to samo običaj medu našim narodom, jer stariji ljudi su mi rekli da osoba koja će mi darovati dijete mora biti osoba koja je sretna u životu i koja ima veliku nafaku.

Odgovor:

Darivanje djeteta je običaj koji svoje utemeljenje ima u općim tekstovima koji govore o darivanju. Jedan od tih tekstova su riječi Allahova Poslanika, a.s., „Dajite jedni drugima darove, pa ćete imati ahbabske (prijateljske) odnose.“ Međutim, pogrešno je vjerovati da se karakteristike osobe koja prva daruje dijete prenose na novorođenče i da utiču na njegovu sudbinu. To je jedan vid praznovjerja. Ako se već ima mogućnost izbora osobe koja će prva darovati treba nastojati da to bude osoba koja će proučiti lijepe dove za novorođenče, jer primljena dova može uticati na sudbinu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH