Promo banner

A+ A A-

Sjednica Rijaseta: Prijevremno odustajanje od mjera samozaštite moglo ugroziti dosadašnju žrtvu i odricanje

  • 0101

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 20. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je razmatran prijedlog Plana ramazanskih aktivnosti za 1441. g. po H./2020.g i zadužena je Uprava za vjerske poslove da pripremi detaljnu instrukciju o organizaciji vjerskog života tokom ramazana u vanrednim okolnostima.

Rijaset daje saglasnost Upravi za vanjske poslove i dijasporu na formular prema kojem će Uprava provesti anketu u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj radi aplikacije i provođenja procesa za dobijanje statusa korporacije javnog prava. Razmatran je i usvojen Prijedlog plana upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2020/2021. akademskoj godini kao i Prijedlog za imenovanje Osnivačkog odbora Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci. Usvojeni su i prijedlozi Pravilnika o polaganju mature u medresama te Pravilnika o distribuciji i promociji printanih i drugih izdanja u prostorima i objektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrani i radno-pravni status i kadrovska pitanja uposlenika Islamske zajednice, te druga tekuća pitanja.

Rijaset još jednom poziva sve članove i pripadnike Islamske zajednice u BiH da se pridržavaju instrukcija nadležnih državnih organa i Islamske zajednice koje imaju za cilj sprečavanje širenja korona virusa. Također se pripadnici Zajednice podsjećaju da bi prijevremno odustajanje od mjera samozaštite moglo ugroziti dosadašnju žrtvu i odricanje, te ih se još jednom poziva na strpljenje i samokontrolu.