Logo

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

  • 0101

Sarajevo, 19. septembar 2019. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana deseta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je dana suglasnost za raspisivanje konkursa za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal i podržana inicijativa za izradu, štampanje i podjelu svesaka sa bosanskim sadržajima za djecu povratnike u bosanskohercegovački entitet RS.

Usvojen je takvimski proračun za 2020. godinu, odnosno 1441/1442. godinu po Hidžri.

Prihvaćen je prijedlog glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most za promjenu termina manifestacije ,,Musalla" na način da će klanjanje džuma-namaza na musalli sultan Mehmed Fatiha biti zadnji petak u mjesecu julu.

Rijaset je odobrio izdvajanje finansijske podrške za projekte Mreže mladih u narednom periodu.  Formirana je stručna komisija koja će sačiniti prijedlog liste značajnih ličnosti za islam, muslimane i Islamsku zajednicu radi institucionalnog obilježavanja godišnjica njihovog rođenja ili preseljenja na Ahiret.

Podržan je zahtjev za suorganizaciju Sarajevo Halal Fair (SHF) – međunarodnog sajma halal industrije. Razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o formiranju Vijeća dekana kao stručnog, akademskog i savjetodavnog tijela Uprave za obrazovanje.

Rijaset je dao suglasnost na Prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o vjeroučiteljima, Nacrta Pravilnika o načinu pripreme plana rada i izvještaja o radu organa, ustanova i organizacionih jedinica i drugih pravnih lica IZ u BiH i Nacrt Pravilnika o distribuciji printanih izdanja u prostoru Islamske zajednice, koji je upućen u javnu raspravu i Vijeću muftija na razmatranje.

Rijaset je prihvatio informaciju o upisu učenika u prvi razred medresa i gimnazija Islamske zajednice i informaciju o provedenom konkursu za prijem studenata u Studentski centar IZ, te je konstatovao da su ispunjene sve predviđene upisne kvote što ukazuje na veliki interes učenika za upis u obrazovne Institucije IZ u BiH. 

Rijaset je prihvatio inicijativu Medžlisa Duvno da se mjestu Šuica da status džemata zbog njegovog historijskog i tradicijskog značaja za duvanjski kraj i interesa muslimana. Naime, Šuica se spominje kao naseljeno mjesto još u popisu Kliškog sandžaka iz 1550. godine te je u ranijem periodu funkcionisala kao samostalan džemat u kojem postoji džamija.

Rijaset je rješavao pitanja radno-pravnog statusa i kadrovska pitanja uposlenika među kojima je imenovanje Upravnih odbora islamskih pedagoških fakulteta u Zenici i Bihaću.

Rijaset je dao saglasnost za imenovanje direktora Gazi Husrev-begove medrese, raspisivanje konkursa za izbor nastavnika i saradnika na IPF-u u Zenici i izbor nastavnika i saradnika na IPF-u u Bihaću.

Prema predviđenoj proceduri a nakon prijedloga Sabora, Vijeća muftija i Rijaseta, imenovano je Programsko vijeće Medija centra u kojem su muftija Remzija Pitić, Aziz Kadribegović, Fahira Fejzić- Čengić, Dževad Hadžić i Muhamed Jusić.

Na sjednici su razmatrani i zahtjevi Ureda za društvenu brigu o pomoći pojedincima u stanju socijalne potrebe i udruženjima koja se bave humanitarnim radom.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.