Logo

Mostar: Ured za društvenu brigu Rijaseta organizirao seminar o prevenciji ovisnosti

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

U organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijasete IZ-e u BiH danas je u Mostaru održan jednodnevni seminar o prevenciji ovisnosti. Seminaru su pored nastavnika i profesora vjeronauke s područja Mostarskog muftijstva prisustvovali v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić i pomoćnik ministra za obrazovanje u Vladi HNK-a Sudo Marić.

„Islamska  zajednica osim podučavanja naše djece islamu mora voditi računa i o odgojnoj komponenti koja je zapostavljena već duže vremena. Odgovornost onih koji rade sa mladima je velika i stoga su vaša uloga i vaš emanet veliki u radu sa najmlađim članovima našeg društva“, pojašnjavajući razloge organiziranja seminara istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH Hamed ef. Efendić. Komentirajući sociološke procese nametanja materijalizma kao primarnog poimanja života u širem okruženju ef. Efendić je podsjetio da tih silnica nije lišeno ni bosansko-hercegovačko društvo. „ Ni mi kao narod nismo pošteđeni od tog moralnog posrnuća. Materijalizam je dobrim dijelom u drugi plan potisnuo sve moralne vrijednosti, tako da se među omladinom pojavilo mišljenje da nisu u trendu ako se ne odaju nekom od poroka“, prokomentirao je Efendić. U iskustvima koje je u dosadašnjem radu stekao Ured za društvenu brigu nisu rijetki i zahtjevi roditelja, uglednih džematlija, komšija, građana koji doživljavaju traume od vlastite djece. „Nije rijedak slučaj da su oni izloženi raznim neugodnostima, čak i torturi. Oni ih guraju u dugove, oni im uzimaju i posljednje novce da bi zadovoljili svoje strasti. Sve su to problemi s kojima je suočeno naše društvo i koje moramo sprječavati i prije nego što dođe i zakuca na naša vrata.“, rekao je Efendić. Ulogu vjeronauke u osnovnim i srednjim školama Efendić je ocijenio  presudnom formiranju ličnosti kod djece. „ Stoga moramo da usađujemo u njihov odgoj sve no što je dobro i plemenito, korisno za svakog pojedinca, zajednicu i narod u cjelinu. Našim zalaganjem i islamskim pristupom mi možemo „okalemiti“ duše mladih insana. Stoga moramo prije svega mi biti svjesni odgovornosti i emeneta koji nosimo“, poručio je Efendić. 

Savjetnik mostarskog muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce organizaciju ovog seminara ocijenio je izuzetnom prilikom stručnog usavršavanja i dopunjavanja stečenih znanja i vještina utjecanja na psihofizičke karakteristike ličnosti. „Mladi danas u vremenu sve veće krize morala i narušenog sistema pozitivnih ljudskih vrijednosti tragaju za duhovnim smirajem i na tom putu im svi mi trebamo pomoći“, naglasio je ef. Puce.

U uvodnim izlaganjima na seminaru je o  značaju projekta Program prevencije ovisnosti govorila mr. Emina Bešlija, o ulozi i značaju psihologije u prevenciji ovisnosti prof. dr Redžo Čaušević i o doprinosu islamske vjeronauke procesu prevencije u BH društvu dr. Nezir Halilović, nakon čega su sudionici razmijenili lična iskustva i promišljanja o preventivnom djelovanju kod učenika osnovnih i srednjih škola. 

Osim u Mostaru sličan seminar u organizaciji  Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH održan je sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u Sarajevskom i Goraždanskom muftijstvu.

  • IMG_3038_640x427IMG_3038_640x427
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.