Promo banner

A+ A A-

Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode u 2017. godini

zekat poljoprivredaSarajevo, 05. oktobar 2017. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u BiH obavještava muslimane, pripadnike Islamske zajednice u BiH, da će ovogodišnja akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode biti organizovana u periodu 06.-20. oktobar 2017. godine. Prikupljanje će se vršiti na području svih džemata i medžlisa koji djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH. Poljoprivredni proizvodi, prikupljeni u ovoj akciji, usmjerit će se za ishranu učenika medresa i za pomoć socijalno ugroženim osobama. U prošlogodišnjoj akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode prikupljeno je oko 144 tone različitih poljoprivrednih proizvoda.

Obaveznost davanja zekata na poljoprivredne proizvode jasno je naglašena u Kur'anu, u 267. i 268. ajetu sure El-Bekare i 141. ajetu sure El-En'am. Također, ova obaveza potvrđena je i praksom i riječima Muhammeda alejhi selam.

Izvršavanjem obaveze davanja zekata, musliman potvrđuje svoju pripadnost islamu, iskazuje zahvalnost Uzvišenom Allahu na blagodatima, čisti i unapređuje svoj imetak i štiti sebe, svoju porodicu i zajednicu od različitih nepogoda i nesreća.