A+ A A-

Rad u programerskoj firmi i potencijalno sudjelovanje u haram poslovima

Pitanje:

Selam alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Trenutno radim kao programer u jednoj firmi. Posao je halal sam po sebi i nemam problema sa tim.

Nedavno mi je ponuđen posao u drugoj firmi koji je bolje plaćen, daje mi bolje uslove za napredovanje, nema miješanja muškaraca i žena - generalno bolji u svakom smislu. Ta firma ima svoj kompjuterski program kojeg mi kao programeri razvijamo, popravljamo i sl.

Program je sam po sebi halal - radi se o programu za „centre za podršku korisnicima“ i to najviše koriste telekomi da bi u slučaju kvara korisnici telekoma mogli prijaviti kvar i sl.

Ja imam par pitanja vezano za ovakav posao:

1. Ukoliko se vlasnik firme odluci prodati taj program nekoj drugoj firmi koja posluje sa haramom npr. proizvodi alkohol da li bi ja morao tada napustiti taj posao i da li bi moja plata bila haram (jer bih u tom slučaju bio pomagač u nečemu sto je zabranjeno)?

2. Šta ako moj nadređeni odluči da u program doda neku funkcionalnost koja nije dozvoljena po islamu npr. plaćanje usluga preko banke putem kredita ili pozajmice. Da li je u tom slučaju moja zarada halal?

Svi ovi slučajevi se mogu desiti ali nije velika vjerovatnoća da će se desiti.

Ne bih želio da napuštam trenutnu firmu ako je u navedenim slučajevima zarada haram iako je ponuda druge firme jako privlačna i vjerovatnoća da se takve stvari dese je poprilično mala.

Da Vas Allah dž.š. nagradi i pomogne!

Selam alejkum!

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Vi kao programer odgovarate za sadržaj programa i ako je on kao takav dozvoljen, vi ne odgovarate za njegovo daljnje korištenje jer za njegovo korištenje odgovara korisnik programa a ne programer. Također, za zloupotrebe programa ili korištenje u nedozvoljene svrhe odgovara naručilac/korisnik, a ne sami programer.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice