A+ A A-

Pretraga pitanja

Poslanici i druge civilizacije

Pitanje

Obraćam vam se kao instituciji kojoj najviše vjerujem. Radi se o mojoj privatnoj dvojbi. Zanima me da li su poslanici od Allaha dž. š. upućivani drugim narodima, osim naroda Bliskog istoka. Naravno, činjenica je da iz tog dijela svijeta potiče civilizacija i kultura, što je mislim, najjači razlog da Zapadnjaci insistiraju da ovladaju baš tim područjem, međutim, da li su Kinezi recimo kroz ljudsku historiju imali poslanike koji su ih upućivali na pravi put?
Ako jesu, kako je moguće da tamo nema monoteizma gotovo nikako?
Isto pitanje bih postavila i vezano za anitičke Grke, s tim da sam čitala u objašnjenjima uz prijevod Kur'ana od Besima Korkuta da je Zulkarnejn a.s. prema nekima Aleksandar Veliki. Šta je od toga tačno, po vama? Ili možda to sve prpada gajbu?
I isto me to zanima i vezano za Indiju, tj. da li su i kako ti narodi saznavali o vjeri u jednog Boga.
Sve su to, kao što je poznato, bile velike civilizacije, narodi koji su dostigli vrlo visok stupanj u skoro svim oblastima ljudske djelatnosti.
Zato me to zanima.

 

Odgovor

U suri Er-R'ad, 7. ajet se navodi: "Tvoje je da opominješ, a svaki narod je imao onoga ko ga je na pravi put upućivao." U suri Fatir, 24. ajet stoji: " ...a nije bilo naroda kome nije došao onaj koji ga je opominjao". Prema tome, svim narodima je u nekom periodu historije dolazio upućivač i opominjač koji ih je upoznavao s istinskom vjerom i koji ih je pozivao na pravi put. Međutim, tokom vremena to upućivanje i opominjanje je izbledjelo i nestalo iz pamćenja tog naroda, ali se odbljesci toga mogu uočiti u njihovim drevnim spisima i djelima. I pored vjerovanja u više božanstava, ipak kod većine naroda prisutno je vjerovanje u neko vrhovno Božanstvo. U jednom hadisu se navodi da je bilo 120.000 vjerovjesnika. Muhammed a.s. je zadužen da svim narodima prenese poruku islama i obnovi vjeru Jednog Boga - tevhid i njegova misija je pečat i kraj institucije vjerovjesništva i poslanstva.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH