A+ A A-

Pretraga pitanja

Brak s h. Aišom


Pitanje

Svjedoci smo danas dosta napada na Poslanika s.a.v.s. Često ti napadi dolaze radi Poslanikovog braka sa Aišom r.a.
Vas pitam, da li postoje pouzdani podaci koliko je hazreti Aiša imala godina kada se udala za Poslanika, i da li ima nešto o tom braku u Časnom Kur'anu. Volio bih da o tome nešto znam jer sam i sam zbunjen informacijama o Poslanikovom braku sa hazreti Aišom. Shvatio sam da je Poslaniku melek rekao da se oženi hazreti Aišom? Da li o tome ima nešto u Kur anu Allahovom dž. š. ?
Bio bih vam zahvalan na odgovoru i objašnjenju jer mi znači da sebi razjasnim neke stvari i otklnoim sve nedoumice odnosno nejasnoće.

 

Odgovor

Kada je riječ o Poslanikovom a. s. braku sa hazreti Aišom r.a. treba znati da tu nema ništa sporno niti je taj brak potakao bilo kakve priče i kontroverze u vrijeme kada se desio i kasnije. Brak je bio zakonit i u skladu sa šerijatskim propisima. H. Aiša je bila punodobna u vrijeme otpočinjanja bračnog života s Poslanikom a.s. Koliko je tačno imala godina pouzdano se ne zna niti je to relevantno. Kada je riječ o stupanju u intimne odnose sa suprugom, islamski je propis da je dozvoljeno stupiti u intimne odnose sa suprugom tek kada ona fizički i psihički bude sposobna za to, bez obzira na datum sklapanja braka, što je ispoštovano i u slučaju hazreti Aiše. Fizička i psihička sposobnost za bračne odnose je individualno pitanje i razlikuje se od osobe do osobe, klimatskih i drugih uvjeta. Neprijatelji islama s vremena na vrijeme potegnu pitanje Poslanikove a.s. ženidbe s više žena, s hazreti Aišom i sl., ne bi li na taj način doveli u pitanje njegov moralni integritet. Razlozi svih njegovih ženidbi, nakon ženidbe s hazreti Hatidžom, su pojašnjeni u djelima muslimanskih historičara i ko želi da o tome sazna više, neka se obrati na ta djela. Ovo pitanje se s vremena na vrijeme aktuelizira s ciljem unošenja sumnje u vjerovanje muslimana. Kur'an govori samo o potvori i neosnovanoj optužbi hazreti Aiše od strane munafika i nekih pojedinaca i kategorički brani njen moralni integritet. O samoj ženidbi Poslanika a.s. s Aišom r.a. Kur'an ne govori.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH