Logo

Salavat na Poslanika a.s.

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Čula sam za sljedeći salavat: ALLAHUMME SALLI SALATEN KAMILETEN VE SELLIM SELAMEN TAMMEN 'ALA SEJJIDINA MUHAMMEDINILLEZI TENHALLU BIHI-L-'UKADU VE TENFERIDŽU BIHI-L-KUREBU VE TUKDA BIHI-L-HAVAIDŽU VE TUNALU BIHI?-R-REGAIBU VE HUSNU-L-HAVATIMI VE JUSTESKA-L-GAMAMU BI VEDŽHIHI-L-KERIMI VE 'ALA ALIHI VE SAHBIHI FI KULLI LEMHATIN VE NEFESIN BI 'ADEDI KULLI MA'LUMIN LEKE.

Njegov prijevod je: "Allahu učini savršenim salavat i potpuni selam našem prvaku Muhammedu sa kojim se nalazi izlaz iz problema i teških stvari, otklanjaju teškoće, ispunjavaju potrebe, ostvaruju želje i lijepi završeci i sa čijim plemenitim licem oblaci daju kišu i neka je salat i selam na njegovu porodicu i ashabe svakog trenutka i dana u broju koji je Tebi poznat".

Interesuje me da li ovaj salavat ima utemeljenje u tradiciji?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Citirani salavat se ne navodi od Poslanika a.s. niti od njegovih ashaba, pa prema tome nema utemeljenje u tradiciji. U formi u kojoj je naveden je dvosmislen, ali ako bi se poslije riječi: "Muhammedinillezi" dodalo "bittiba'ihi" tj. njegovim slijeđenjem, bilo bi bolje i ispravnije.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.