Promo banner

A+ A A-

Obraćanje predsjednika Sabora IZ na uručenju murasele muftiji za Sjevernu Ameriku

24 02 2020 01 obracanje softic

Na inauguraciji muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi dr. Sabahudina ef. Ćemana obratio se Predsjednik Sabora IZ u BIH Safet Softić te u svoje ime ali i u ime Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čestitao novoizabranom muftiji na imenovanju. Između ostalog, ukazao je na značaj Pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u dijaspori.

Obraćanje prenosimo u cjelosti:

- Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, braćo i sestre, dragi gosti,

Esselamu alejkum!

Dozvolite mi da u svoje ime i u ime Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini još jednom čestitam muftiji Sabahudinu ef. Ćemanu i svima vama na ovom velikom danu. Zajedno smo danas napravili još jedan veliki korak u institucionalnoj izgradnji naše Zajednice.

Čestitam vam na dosadašnjem radu i naporu koji ulažete u očuvanju svoje vjere, domovine, jezika, kulture a posebno na jačanju Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Vi Bošnjaci i Bošnjakinje koji živite na prostoru Sjeverne Amerike mnogo ste doprinijeli i još uvijek doprinosite kako Islamskoj zajednici tako i domovini. Posljednji projekat koji je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike pokrenula sa vakufom, sjedištem muftijstva u Washington DC-u je samo još jedan dokaz vaše spremnosti na ulaganje u budućnost nas i naše djece.

Ali značaj našeg prisustva u Washingtonu, ne samo fizičkog, prevazilazi interese samo naše Zajednice. Sjedinjene Američke Države su strateški partner Bosne i Hercegovine i od vitalnog nacionalnog interesa je naše aktivno prisustvo u centrima odlučivanja.

Naša domovina se suočava sa brojnim izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu. Vjerujemo kako su najteža vremena iz nas ali daleko smo od toga da se kao narod, ma gdje živjeli, možemo opustiti.

Islamska zajednica je od svog postanka uvijek bila noseći bedem vjerskog identiteta Bošnjaka i, ma koliko su vremena bila teška, ona je tu svoju zadaću uspješno ispunjavala. Mi ne možemo biti zamjena za državne institucije niti to trebamo biti, ali možemo dati svoj doprinos prezentaciji našeg naroda, države i nas kao muslimana.

Kada razmišljamo o budućnosti našeg iseljeništva neka nam uvijek na umu bude veliki Mehmed-paša Sokolović. Vi znate da je on bio jedan od najmoćnijih ljudi najmoćnijeg carstva na svijetu. Otišao je iz svoje Bosne kao dijete ali Bosna nikada nije napustila njegova prsa. Znate koliko je hajrata napravio u svojoj Bosni, ne samo ćupriju u rodnom Višegradu kojom se mi i danas ponosimo, nego je gradio i džamije i crkve i kažu da je tada «bosanski lobi» na sultanovom dvoru bio jedan od najjačih. On i brojni drugi poput njega kroz našu historiju, ali i danas, trebaju da budu naš uzor u odnosu prema rodnoj grudi.

Mi nismo izgubili nijednog čovjeka koji je napustio Bosnu dok on nosi Bosnu u sebi. Dok čuvamo svoje vjeru i tradiciju, dok čuvamo svoj bosanski jezik, dok održavamo veze sa domovinom, dok u tom duhu odgajamo buduće generacije mi u ovom globaliziranom svijetu i dalje možemo osjećati i živjeti naše jedinstvo. Ali moramo učiniti sve kako bismo sačuvali i ojačali našu maticu, naš jezgru u domovini. Bez nje mi smo tek raštrkani nomadi bez domovine i korijena.

Braćo i sestre,

Od nemjerljivog značaja je učešće sabornika iz Sjeverne Amerike u radu Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je mjesto naše šure, našeg dogovora i legitimnog odlučivanja. Bitno je da se čuju vaši stavovi ne samo po pitanjima koja se tiču naše zajednice ovdje, nego da zajednički odlučujemo o budućnosti naše Islamske zajednice i naroda.

Mi svi zajedno imamo razloga biti ponosni na stepen transparentnosti, slobode i demokratičnosti koji smo postigli u Islamskoj zajednici. To je nešto što ćemo, voljom Božijom, nastaviti vrednovati i razvijati.

To ne znači da se trebamo zadovoljiti trenutnim stanjem. Valja nam sebi postavljati nove ciljeve i prioritete. A među značajnijim prioritetima je normativno uređenje naše zajednice na svim nivoima. Zato nam je jako bitno da „zaživi“ Pravilnik o organiziranju Islamske zajednice u dijaspori. Da naš narod držimo ujedinjenim i uvezanim i kada nije u domovini. Dok god budemo osjećali tu potrebu da budemo dio jednog tijela i dok budemo imali zajednički cilj i osjećaj pripadnosti, mi ćemo postojati i kao Zajednica i kao narod i naša domovina neće biti upitna. Nijedan narod kroz historiju nije izgubio bitku dok nije sam digao ruke od sebe, dok duhom nije klonuo. Kažu da je Johan Volfgang Gete govorio: „Nikada ne smije čovjek, niti narod, misliti da je došao kraj. Gubitak posjeda lahko nadoknadimo. Za druge gubitke nas utješi vrijeme. Samo jedno zlo je neizlječivo- ako narod sam digne ruke od sebe.“

Zato sam danas ohrabren svime što sam ovdje vidio. Hvala vam na tome.

Da vas dragi Allah čuva i pomogne u vašim naporima, kazao je predsjednik Softić.