A+ A A-

Saopštenje Sabora Islamske zajednice

znak-iz-izdSarajevo, 15. februar 2014. (MINA) – Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je Sarajevu održao sedmu redovnu sjednicu. Sjednici Sabora, kojom je predsjedavao Safet Softić, prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije, rukovodioci službi i ureda Rijaseta i predsjednik Udruženja ilmijje.

Sabor Islamske zajednice povodom posljednjih događanja u našoj zemlji usvojio je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iskazuje puno razumijevanje za socijalne teškoće u kojima žive mnogi građani Bosne i Hercegovine i njihove opravdane zahtjeve da se postojeće stanje mora mijenjati na način da se otklanjaju uzroci ekonomskih, socijalnih i drugih problema koji opterećuju život građana.

Sabor Islamske zajednice smatra da nasilne metode nisu rješenje za probleme bosanskohercegovačkog društva i zato najoštrije osuđuje one koji su, zloupotrijebivši demokratsko pravo građana na javno izražavanje svojih stavova, posegli za nasiljem. Sabor Islamske zajednice posebno izražava zabrinutost i najoštriju osudu napada i paljenja institucija i zastave države Bosne i Hercegovine.

Sabor Islamske zajednice poziva nadležne organe da zaštite ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Sabor Islamske zajednice poziva organe vlasti u Bosni i Hercegovini da što hitnije pokrenu otvoren dijalog sa građanima, naročito sa socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, te ozbiljno i odgovorno sagledaju zahtjeve građana. Dijalog građana, putem njihovih legitimnih predstavnika sa predstavnicima vlasti treba rezultirati mjerama i programima koji će osigurati pretpostavke razvoja i jačanja socijalne pravde i ravnomjernije raspodjele javnih dobara.

Također, Sabor Islamske zajednice naglašava da je jedini ispravan i prihvatljiv put za rješavanje otvorenih društvenih i političkih problema zakonom predviđena procedura u institucijama ustavno-pravnog sistema, bez ultimatuma i isključivosti.

Sabor Islamske zajednice poziva muslimane da poštuju nepovredivost ljudskog života, imovine, dostojanstva i časti u svim prilikama.