Logo

Daleko je od Allahove dž.š. milosti onaj ko dočeka Ramazana i ne budu mu oprošteni grijesi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis IZ-e Sarajevo – džamija Kralj Fahd –

hatib: Nezim Halilović Muderris - hutba: 16/2018 – 10. ramazan 1439.H. / 25. maj 2018.g.

DALEKO JE OD ALLAHOVE, DŽELLE ŠE'NUHU, MILOSTI ONAJ KO

DOČEKA RAMAZAN I NE BUDU MU OPROŠTENI GRIJESI

Braćo i sestre, u islamu! Tema današnje hutbe je Daleko je od Allahove, dželle še’nuhu, milosti onaj ko dočeka ramazan i ne budu mu oprošteni grijesi.

Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 183. ajetu Sure El-Bekare:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

O vi koji vjerujete! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.

Allah, azze ve dželle, od nas traži da postom mjeseca ramazana postignemo veći stepen takvaluka (bogobojaznosti) i da Mu se na taj način još više približimo i zaslužimo Njegovu milost i nagradu.

Hvala Allahu, azze vedželle, Koji nam je dao ibadete, kojima se brišu naši prošli grijesi, o čemu govori hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji bilježi imam Muslim u Sahihu:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمْعَةُ إِلَى الْجُمْعَةِ وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, brišu grijehe počinjene između njih, ako se izbjegnu veliki grijesi.” (Muslim)

Kako je samo velika Allahova, dželle še’nuhu, milost kada nam kroz naše ibadete svaki dan pet puta, džumom i ramazanom prašta naše grijehe, koje počinimo u vremenu između tih ibadeta i svaki put bivamo potpuno čisti od grijeha?!

Ramazan je prilika da da postom i ostalim ibadetima u ovom mubarek mjesecu zaslužimo Allahovu, dželle še’nuhu, milost i potpuno se očistimo od grijha koje smo počinili od prošlog ramazana.

Braćo i sestre, kako je u toku ramazana tužno kretati se ovom našom Domovinom i na svakom koraku gledati Bošnjake kako bez imalo stida javno mrse, a ugostiteljski objekti nesmetano rade i imaju prometa kao i da nije ramazan? Kako je tužno pročitati izvještaj u kojem stoji da je samo jedna Kladionica iz Čitluka u protekloj godini imala veću dobit od BH telecoma? I kako je tužno gledati nas kako se politički još više usitnjavamo, a znamo da snage koje su radile na podjeli naše Domovine zbijaju svoje redove i ne odustaju od zacrtanih ciljeva i pokušavaju na svaki način degradirati našu časnu borbu i naše komandanate i saborce optužiti za ratne zločine!

Imam Bejhekija bilježi hadis:

عَنْ كَعْبِ بْنِ عُجْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: أُحْضُرُوا الْمِنْبَرَ، فَحَضَرْنَا، فَلَمَّا ارْتَقَى دَرَجَةً قَالَ آمِينَ، فَلَمَّا ارْتَقَى الدَّرَجَةَ الثَّانِيَةَ قَالَ آمِينَ، فَلَمَّا ارْتَقَى الدَّرَجَةَ الثَّالِثَةَ قَالَ آمِينَ، فَلَمَّا فَرَغَ، نَزَلَ عَنِ الْمِنْبَرِ، قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ، لَقَدْ سَمِعْنَا الْيَوْمَ مِنْكَ شَيْئًا لَمْ نَكُنْ نَسْمَعُهُ، قَالَ: إِنَّ جِبْرِيلَ عَلَيْهِ السَّلامِ عَرْضَ لِي، فَقَالَ :بَعُدَ مَنْ أَدْرَكَ رَمَضَانَ، فَلَمْ يُغْفَرْ لَهُ، فَقُلْتُ: آمِينَ، فَلَمَّا رَقِيتُ الثَّانِيَةَ، قَالَ: بَعُدَ مَنْ ذُكِرْتَ عِنْدَهُ، فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيْكَ، فَقُلْتُ: آمِينَ، فَلَمَّا رَقِيتُ الثَّالِثَةَ، قَالَ: بَعُدَ مَنْ أَدْرَكَ وَالِدَيْهِ الْكِبَرَ عِنْدَهُ، أَوْ أَحَدُهُمَا، ثُمَّ لَمْ يُدْخِلاهُ الْجَنَّةَ، أَظُنُّهُ قَالَ: فَقُلْتُ: آمِينَ (البيهقي)

Prenosi Ka’b bin Udžre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Primaknite se minberu!” I mi se primakosmo. Pa kada se pope na prvu stepenicu, reče: „Amin!“ Pa kada se pope na drugu stepenicu, reče: „Amin!” Pa kada se pope na treću stepenicu, reče: „Amin!” Kada je završio (govor) i sišao sa minbera, rekosmo: „Allahov Poslaniče, danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli!?” Reče: “Došao mi je Džibril, alejhis-selam, i rekao: „Neka je daleko (od Allahove milosti) onaj ko dočeka ramazan i ne bude mu oprošteno!“ Pa sam rekao: “Amin!”  Pa kada sam se popeo na drugu stepenicu, reče: „Neka je daleko (od Allahove milosti) onaj pred kojim se spomeneš, a on ne donese salavat na tebe!” Pa sam rekao: “Amin!”  Pa kada sam se popeo na treću stepenicu, reče: „Neka je daleko (od Allahove milosti) onaj kod kojeg oba roditelja ili jedan od njih dočeka starost, pa ga ne uvedu u džennet!“ Pa sam rekao: “Amin!”! (Bejhekija)

U citiranom hadisu imamo tri dove Džibrila, alejhis-selam, Meleka Objave, na koje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže Amin, što za ova tri stanja daje još veću težinu i odgovornost, jer se dove Džibrila, alejhis-selam, i Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, primaju kod Allaha, azze ve dželle, pa hoćemo li iz ovoga izvući pouku i hoćemo li se popravljati?

Trudimo se da u ramazanu što više učimo Kur’an, budimo skrušeniji u našim namazima, klanjajmo nafile, učimo dove, dijelimo sadaku i obiđimo bolesnike i rodbinu!

Post mjeseca ramazana je propisan druge godine po Hidžri, tako da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postio devet ramazana. Zanimljivo je da je post ramazana propisan iste godine kada je propisan i džihad (borba) na Allahovom, dželle še’nuhu, putu. Naredba o postu ramazana je objavljena u mjesecu ša’banu, a naredba o džihadu u mjesecu ramazanu, prije bitke na Bedru, tj. za oko mjesec dana.

Postavlja se pitanja kakva je veza između posta i džihada, pa da budu propisani iste godine u približno vrijeme? Veza je veoma čvrsta, jer je post jedna vrsta džihada sa samim sobom. Kada pobjedimo sami sebe, tj. naš nefs, spremni smo se boriti i sa neprijateljima, a njih u našoj krvavoj historiji nikada nije falilo.

Upravo najveće bitke u historiji islama su bile u mjesecu ramazanu: Bitka na Bedru, Oslobađanje Meke, Bitka na Kadisiji, Bitka Ajnu Džalut protiv Mongola, Oslobađanje Endelusa, Bitka za Amurijju protiv Rimljana, Šesti oktobar 1973. godine protiv Izraela i tako dalje.

I mi smo u našoj odbrani od oružane agresije na našu Domovinu imali hvala Allahu, dželle še’nuhu, velike vojne pobjede upravo u ramazanu.

Zbog veličine snage koju borba sa samim sobom daje čovjeku u borbi protiv neprijatelja, stanje muslimana se mijenja i postom, kao posebnim ibadetom, za koji slijedi i posebna nagrada.

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji prenosi imam Ahmed:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الصِّيَامُ وَالْقُرْآنُ يَشْفَعَانِ لِلْعَبْدِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، يَقُولُ الصِّيَامُ: أَيْ رَبِّ مَنَعْتُهُ الطَّعَامَ وَالشَّهَوَاتِ بِالنَّهَارِ فَشَفِّعْنِي فِيهِ وَيَقُولُ الْقُرْآنُ: مَنَعْتُهُ النَّوْمَ بِاللَّيْلِ فَشَفِّعْنِي فِيهِ قَالَ فَيُشَفَّعَانِ (أحمد)

Prenosi Abdullah ibn Amr, radijallahu anhuma, da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Post i Kur’an će se zauzimati za roba na Sudnjem danu. Post će reći: „Gospodaru, ja sam mu zabranio hranu i pro¬htjeve u toku dana, pa mi dopusti da se zauzmem za njega!“ Kur’an će reći: „Ja sam ga sprječavao od spavanja noću, pa me učini njegovim zagovornikom!“ I Allah će im to dopustiti zalaganje.“ (Ahmed)

Kada na Sudnjem danu budemo u velikom strahu kako ćemo položiti račun, doći će inša-Allah naš post i naše učenje Kur’ana i za nas će se zauzimati, pa će im Allah, subhanehu ve te’ala, dozvoliti zauzimanje. Zato u ovom mubarek mjesecu uljepšajmo naš post učenjem Kur’ana!

Allahu, pomozi nam da sačuvamo svjetlo islama ovdje u ovoj našoj lijepoj Domovini Bosni i Hercegovini! Pomozi i zaštiti sve ugrožene i obespravljene ljude, a posebno našu braću i sestre u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Burmi, Jemenu, Libiji i Egiptu! Spletke naših neprijatelja vrati na njih i učini da se umjesto nama bave sobom i svojim nevoljama! Pomozi nam da sa lahkoćom ispostimo mubarek ramazan i postignemo Tvoju milost i oprost! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo islama! Uputi i učvrsti našu djecu i naše potomke i učini ih prvacima ummeta, radostima naših očiju i srca i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas! Budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.