Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Raspodjela naslijeđene imovine

Pitanje

Možda nije u redu da Vam se obraćam ovako, ali, tražeći po internetu, tj. pokušavajući naći odgovor na moje dileme a ujedno i probleme, našla sam Vaše radove i nadam se da ste ostavili mogućnost postavljanja pitanja. Stoga se nadam da mi nećete zamjeriti, i da ćete mi pomoći da ne napravim grešku .

Naime, evo o čemu se radi.

Moji roditelji žele da napišu zajednički  testament njihove imovine. Oni su stekli stan, i po njihovom dogovoru on je uknjižen ½ vlasništvo. Oni  su imali tri kćerke od kojih je jedna preselila (ostala je iza nje njena kćerka, njihova unuka, koja je potpuno obezbijeđena od strane svojih roditelja, što ne mora biti bitno ako ona polaže pravo). Druge dvije kćerke su žive, zasad. Svaka od njih ima svoju djecu i mušku i žensku (njihovu unučad) . Nijedna nema muža. Ni jedna nije obezbjeđena stambeno.

Pokušavala sam shvatiti ko sve ima obavezni nasljedni dio, ali s obzirom da oni žele napisati zajednički testament, nisam uspjela steći precizan utisak te podjele.

Molim Vas da mi pokušate malo „razbistriti" tu situaciju. Ja sam pravnik po struci i poznato mi je kako će to izgledati ako dođe na državne sudove, te me zanima šerijatski stav koji će za mene biti mjerodavan, ma šta drugi uradili.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!

Prema šerijatskom pravu u konkretnom slučaju roditelji mogu oporučiti do jedne trećine imovine unuci od umrle kćerke (i dobro je da to urade) jer je žive kćerke isključuju kao bliže ostavitelju, a za veći iznos od jedne trećine cjelokupne imovine trebaju odobrenje od ostalih nasljednika. Dvije ili više kćerki nasljeđuju dvije trećine preostalog dijela  ostavštine, nakon testamenta, a preostalu trećinu preostalog dijela nakon testamenta, nasljeđuje najbliži muški srodnik ostavitelja (mimo vlastite djece kao što je brat, brat po ocu..) Ako nema takvog srodnika, onda kćerke uzimaju i preostalu trećinu, tj. cjelokupnu imovinu nakon što se izdvoji dio koji je oporučen, i dijele je na dva jednaka dijela.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH