Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Supružnici i namaz u džematu

Pitanje:

Selam alejkum!

Kad nismo u mogućnosti klanjati u džamiji, supruga i ja klanjamo džematile kući.

Pošto predvodim namaz, želio bih znati da li moja supruga treba klanjati udaljeno iza mene, ili može biti kraj mene na desnoj strani sa manjim udaljenjem u nazad?

Odgovor:

Pravi džemat je onaj koji se organizira u džamiji ili mesdžidu. Međutim, ukoliko osoba stanuje daleko od džamije i ne može redovno prisustvovati obavljanju namaza u džamiji, pohvalno je da klanja u džematu u svojoj kući. Naravno, podrazumijeva se da osoba koja nijeti predvoditi druge u namazu ispunjava uvjete imama, prije svega da zna pravilno učiti Kur'an i da dobro poznaje osnovne propise o namazu, posebno o namazu u džematu, kako ne bi, nehotice, pokvarila i svoj a i namaz onih koje predvodi u džematu. Zato Vam savjetujemo da provjerite svoje znanje i sposobnost predvođenja u namazu kod mjesnog imama.

Općenito, muž i supruga mogu klanjati u džematu, jer je za džemat, pored imama, potrebna najmanje jedna osoba, makar razumno dijete ili žena, kako se navodi u djelu "Meraqil-felah" od Šurunbulalija. U spomenutom slučaju Vaša supruga će stati iza Vas.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH