Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Džuma u vrijeme nastave

Pitanje

Selamun alejkum!

Idem u jednu od sarajevskih gimnazija gdje su vjerska prava umnogome uskraćena. Prema tome, da li sam dužan ići na džumu u situaciji gdje zbog odlaska i napuštanja nastave mogu snositi odgovarajuće sankcije, kao npr. neopravdani časovi, smanjenje vladanja usljed neopravdanih časova, mogući verbalni sukob sa profesorima jer zaista imam osjećaj da će se zbog ovakvih situacija "preliti čaša". U prvom, drugom i trećem razredu nisam, elhamdullilah, imao nekih problema po ovom pitanju. Međutim u četvrtom razredu na džumu mogu i to samo u zimskom periodu ići svaki drugi put, a u ljetnom će taj problem biti otvoreniji. Zabrinjava me to što sam čuo za hadis u kome Poslanik, s.a.v.s., kaže da se prestaje biti musliman ako se ne ode tri puta na džumu bez opravdanog razloga.

Da li ja uopće imam opravdanje za ovo?

Napominjem da uopće nije pogodna klima za ikakvo savjetovanje sa roditeljima, profesorima i školskim prijateljima, jer ne postoji razumijevanje. Moji roditelji nisu religijski praktičari (socijalizam). Neki moji profesori (bar oni koji su u ovoj školi na glasu) u svojim istupima i analizama idu do ateističkih stavova čiji su poklonici, bili svjesni ili ne. A o školskim drugovima da i ne govorim. Iako većina mojih školskih drugova nosi muslimanska imena i izjašnjava se tako apsolutno su, po mom poimanju islama, indiferentni prema istom. Čak postoje oni u mom razredu koji javno, neuzubillah, očituju nevjerstvo i vrijeđaju ono što su islamske svetinje. Ne postoje nikakvi islamski osjećaji, a kamoli aktivizmi.

Nadam se da sam uspio iscrpno, barem malo, opisati situaciju u kojoj se nalazim. Moje pitanje glasi šta mi je u tom pogledu činiti? Da li je strpljenje jedno od rješenja? Zaista bi mogao napisati čitav elaborat o ovim pitanjima ali mi nije cilj zamarati vas. Halalite zbog ovakvog postupka, ali nisam mogao pomoć drugačije potražiti!

Hvala unaprijed, esselamu alejkum!

 

Odgovor

Vjerske slobode i prava, što uključuje i pravo prisustvovanja i obavljanja sedmičnog obreda - ibadeta džuma namaza, zagarantovana su Ustavom i Zakonom o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, te Poveljom UN-a. Prema tome, ako Vam je ugroženo ovo, ili bilo koje drugo pravo, borite se za njega svim demokratskim sredstvima. Budući da se sada i u Kantonu Sarajevo u srednjim školama izučava predmet Vjeronauka, preporučujemo Vam da svoja nastojanja koordinirate sa profesorom Vjeronauke u Vašoj školi, te da o Vašem problemu uputite obavijest Vjersko-prosvjetnoj službi Rijaseta, koja je zadužena za oblast obrazovanja u IZ i da zatražite od njih pomoć i zaštitu. Također, zatražite pomoć od uprave škole, te Ministarstva obrazovanja KS da Vam osiguraju to elementarno ljudsko pravo. Nažalost, o ugrožavanju ovog prava šute ombudsmani za ljudska prava, kao i druge domaće i međunardne ustanove i institucije koje se brinu o ljudskim pravima. Dižu svoj glas kada se ugroze prava životinja, a šute na ugrožavanje ljudskih (vjerskih) prava muslimana. Nažalost, i IZ je inertna u dobroj mjeri kada je posrijedi ovo pitanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH