A+ A A-

Pretraga pitanja

Naklanjavanje namaza

Pitanje

 

Esselamu alejkum!

Čitao sam pitanja i odgovore na web stranici rijaseta i vidjeo sam da ima sličnih pitanja ali mi odgovori nisu baš jasni.

     Prvo se pitanje odnosi na to kako nadoklanjati propuštene namaze? Pošto dugo radim obično nadoklanjam propuštene namaze navečer i to ovim redom, farz podne, ikindija, akšam i onda klanjam jaciju namaz. Ne znam je li ovo ispravno?

     Drugo pitanje se odnosi na nemogućnost da se skoncentrišem na namazu. Često mi dok klanjam, ili dok učim Kur'an, misli odlutaju i počnem misliti neke negativne stvari (ne svojom voljom). Ne znam da li se u tom slučaju kvari namaz i da li je potrebno zbog lutanja misli ponovno uzeti abdest i ponovo klanjati taj namaz?

     I još samo jedna stvar. Da li postoji neki određeni minimum koliko bi vjernik musliman trebao stranica Kur'ana dnevno učiti?

Unapriijed hvala na odgovorima, esselamu alejkum!

Emir

 

Odgovor

1. Redoslijed naklanjavanja namaza koji ste spomenuli je ispravan. Treba nastojati klanjati namaze u njihovom vremenu.

2. Skrušenost u namazu je važna sa stanovišta postizanja same svrhe namaza. Dekoncentracija u namazu je znak da sa skrušenošću u namazu nešto nije uredu. Zato je potrebno uložiti dodatni trud da se bude maksimalno skoncentrisan i skrušen u namazu. Međutim, ako misli i odlutaju, to neće pokvariti namaz niti abdest. Ako se propusti neki vadžib u namazu taj propust treba ispraviti sehv-i sedždom. 

3. Nema određene granice u tom smislu, već je to prepušteno mogućnosti svakog čovjeka i snazi njegovog imana. Što se prouči više Kur'ana tokom dana to je bolje. Važno je napraviti dnevni raspored vremena i u tom rasporedu treba predvidjeti dio vremena za učenje Kur'ana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH