A+ A A-

Obilježena 28. godišnjica od pogubljenja 27 Bošnjaka u Bosanskom Novom

  • DSC_0135DSC_0135

U noći sa 22. na 23. juni 1992. godine tridesetak naoružanih vojnika srpske nacionalnosti ušlo je u naselja Alići i Ekići, koji su udaljeni oko deset km od centra grada Bosanskog Novog. Pri tome su iz kuća istjerali sve stanovnike tih naselja, potom razdvojili djecu i žene na jednu, a muškarce na drugu stranu i od tada se traga za posmrtnim ostacima 27 nevino ubijenih muškaraca ova dva naselja.

Kako se sve to odigralo prisjeća se i Nevza Alić, čiji su svekar i suprug i značajan broj njene rodbine bili među tih 27 ubijenih Novljana.

- Došli su u selo, istjerali su nas iz naših kuća, nas žene i djecu su razvojili od muškaraca. Njih su tukli i zlostavljali, a njihove krike, plač i jauke smo vrlo dobro čuli, jer smo bili udaljeni svega deset metara od njih. Potom su nas šezdeset četvoro u dva traktora sproveli u Bosanski Novi, a kasnije smo čuli šta se desilo sa muškarcima koji su ostali. Nažalost, poubijani su na ovom lokalitetu - ističe Nevza Alić.

Bekir-ef. Alić je te večeri bio odsutan iz svoga sela.

Kada je došao nadomak svoje kuće čuo je da se nešto neobično dešava. Božijom odredbom do njega nisu došli i uspio se spasiti, ali njegova sjećanja su i danas, nakon 28 godina, svježa.

Traga za ocem, bratom i sinom od sestre, te za svojim rođacima, prijateljima i komšijama.

- Teško je se svaki put vratiti i moram priznati da su sjećanja svježa bez obzira što godine odmiču. Teško nam je što su ti ljudi, naši očevi, braća, sinovi, prijatelji i komšije ubijeni, što su njihova tijela negdje odvezli i nismo došli do njih da ih dostojanstveno ispratimo sa ovog svijeta i klanjamo im dženazu. Radimo ono što možemo, a to je da našoj djeci prenesemo šta se ovdje desilo u nadi da se to nikada njima ne desi - poručio je Bekir-ef. Alić.

Ovim povodom svake godineorganizira se obilježavanje ovog gnusnog zločina.

Imami Medžlisa Islamskem zajednice (MIZ) Bosanski Novi prouče Jasin, kelime-i tevhid, te se prigodnim obraćanjima obrate vjerski i politički predstavnici Bošnjaka Muftijstva bihaćkog, MIZ Bosanski Novi, te općine Bosanski Novi i predstavnici žrtava.

Tako je bilo ove godine, ali zbog pandemije i mjera donesenih od nadležnih institucija za okupljanje na otvorenom prostoru, nije bio proučen kelime-i tevhid.

Prvo se prisutnima obratio Samir-ef. Ahmić, glavni imam MIZ Bosanski Novi, koji je izrazio svoje žaljenje i suosjećanje sa porodicama ubijenih, te dovom Gospodara svjetova zamolio da olakša porodicama, a da ubijene nagradi statusom šehida i vječnim džennetom.

U ime porodica žrtava ubijenih obratio se Bekir-ef. Alić koji je istakao da je sudski proces protiv odgovornih u ovom slučaju na samom kraju i da se u narednom periodu mogu očekivati presude.

Prisutnim se obratio i Selim Ekić, potpredsjednik Skupštine Opštine (SO) Bosanski Novi, te muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

- 28 godina Bošnjaci ovog prostora čekaju pravdu, čekaju presude znanim zločincima koji su izvršili ovaj svirepi zločin, a pogotovo čekaju kada će pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih. Ovo je minimum što se porodicama mora osigurati - istakao je muftija Kudić.

Poručio je da je krajne vrijeme da se osiguraju jednake šanse za sve građane Bosanskog Novog pri zapošljavanju i u ostvarivanju drugih prava koja Bošnjaci danas ne mogu ostvariti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv 12 osoba koje se sumnjiče da su počinili ovaj svirepi zločin.

Prema informacijama koje imaju porodice iz Suda BiH, zbog izbijanja pandemije koronavirusa suđenje je obustavljeno, ali do konačne presude je ostalo malo vremena, te se nadaju da će uskoro biti donesena i presuda zločincima.

Jedan od zločinaca, koji je pobjegao u Srbiju, a u dokumentima se vodi kao vođa zločinačke grupe je Milenko Karlica. On je nedostupan organima gonjenja Bosne i Hercegovine, iako su organi Bosne i Hercegovine uputili zahtjev srbijanskom tužilaštvu za procesuiranje dotičnog, ali se do dana današnjeg na tom slučaju nije ništa uradilo.

Ono što ohrabruje jeste da je veliki broj svjedoka pristao da svjedoči u korist Tužilaštva pri tome ne želeći nikakav status zaštićenog svjedoka, kao što je slučaj sa Nevzom Alić.

Ono što posebno žalosti porodice ubijenih jeste da se među svjedocima odbrane nalazi nekolicina Bošnjaka, koji nisu bili na licu mjesta, niti su vidjeli šta se dogodilo, a svojim svjedočenjem vjerovatno žele ostvariti neku materijalnu ili drugu korist i pomoći ubicama da im kazne budu manje ili da izbjegnu pravdu.

Takav čin osoba koje formalno pripadaju svom narodu ustvari je samo dosipanje soli na ranu porodicama i svima onima koji su preživjeli stravičan zločin u naseljima Alići i Ekići u općini Bosanski Novi.

(Muftijstvo bihaćko)