Logo

Obilježena 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka u Bratuncu

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

12 05 2020 01 godisnjica bratunac

Na musalli šehidskog mezarja Veljaci u Bratuncu, u utorak 12. maja 2020. godine, učenjem Jasini-šerifa, hatma dovom i kraćim obraćanjem muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića obilježena je 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka Bratunca u Genocidu i Agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Programu na musalli šehidskog mezarja Veljaci, primjerenom vanrednom stanju, prisustvovali su članovi udruženja preživjelih žrtava, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam Elvir-ef. Hodžić i imami Medžlisa Bratunac. Hatmu pred duše šehida proučili su imami iz Tuzle i Bratunca.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom istakao da je pred nama dug put na kojem valja mnogo toga učiniti kako bi se istina do kraja pokazala, a pravda u cjelini ostvarila.

„Nema većeg prava od prava nedužno ubijenog da se kazni njegov ubica. Naša borba mora biti nastavljena, a riječi „da se ne zaboravi“, „da se ne ponovi“ nikada ne smiju biti fraze ili riječi koje samo izgovorimo a njihova poruka i značenje nestanu. Nadamo se da će borba za istinu biti snažna, ali ne samo naša nego borba cijelog svijeta. Šta sutra čeka bilo koji narod u svijetu ako ne budemo odlučno prekidali taj neljudski poriv, to zlo koje se javilo u našoj zemlji, posebno u ovim krajevima“, kazao je muftija Fazlović poručivši da ćemo uvijek biti uz porodice naših šehida jer je to naša dužnost.

Glavni imam Elvir-ef. Hodžić je istakao da se svake godine 12. maja na šehidskom mezarju Veljaci klanjana kolektivna dženaza identifikovanim žrtvama zločina, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa to nije bilo moguće.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.