Promo banner

A+ A A-

Obilježena 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka u Bratuncu

12 05 2020 01 godisnjica bratunac

Na musalli šehidskog mezarja Veljaci u Bratuncu, u utorak 12. maja 2020. godine, učenjem Jasini-šerifa, hatma dovom i kraćim obraćanjem muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića obilježena je 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka Bratunca u Genocidu i Agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Programu na musalli šehidskog mezarja Veljaci, primjerenom vanrednom stanju, prisustvovali su članovi udruženja preživjelih žrtava, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam Elvir-ef. Hodžić i imami Medžlisa Bratunac. Hatmu pred duše šehida proučili su imami iz Tuzle i Bratunca.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom istakao da je pred nama dug put na kojem valja mnogo toga učiniti kako bi se istina do kraja pokazala, a pravda u cjelini ostvarila.

„Nema većeg prava od prava nedužno ubijenog da se kazni njegov ubica. Naša borba mora biti nastavljena, a riječi „da se ne zaboravi“, „da se ne ponovi“ nikada ne smiju biti fraze ili riječi koje samo izgovorimo a njihova poruka i značenje nestanu. Nadamo se da će borba za istinu biti snažna, ali ne samo naša nego borba cijelog svijeta. Šta sutra čeka bilo koji narod u svijetu ako ne budemo odlučno prekidali taj neljudski poriv, to zlo koje se javilo u našoj zemlji, posebno u ovim krajevima“, kazao je muftija Fazlović poručivši da ćemo uvijek biti uz porodice naših šehida jer je to naša dužnost.

Glavni imam Elvir-ef. Hodžić je istakao da se svake godine 12. maja na šehidskom mezarju Veljaci klanjana kolektivna dženaza identifikovanim žrtvama zločina, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa to nije bilo moguće.