Promo banner

A+ A A-

Četvrti sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade Muftiluka tuzlanskog

  • 0000

Četvrti sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade Muftiluka tuzlanskog održani su u subotu, 22. februara 2020. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Organizatori susreta, koji se već četvrtu godinu organizuju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, su Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog i Behram-begova medresa.

Učešće su uzeli mladi iz 17 medžlisa s područja Muftiluka tuzlanskog i to iz: Banovića, Bratunca, Brčkog, Čelića, Gornje Tuzle, Gračanice, Gradačca, Janje, Kalesije, Kladnja, Modriče, Orašja, Puračića, Srebrenice, Srebrenika, Tuzle, Zvornika i Živinica.

Susrete je u ime Muftijstva tuzlanskog otvorio dr. Ahmed-ef. Hatunić koji je mladima skrenuo pažnju na važnost razvijanja svijesti o njihovom vjerskom i etničkom pripadanju koji sačinjavaju njihov identitet. Mladima je poručio da, ako žele biti uspravni, onda moraju biti ispravni, istaknuvši da bez moralne komponente i obrazovanosti ne mogu biti uzorni mladići koji će mijenjati stanje u svom okruženju.

Hafiz Abdullah-ef. Kapo, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog, istaknuo je radost što u ovogodišnjem edukativnom dijelu susreta mladi mogu slušati Mehmeda Mešu Bajrića. „Jako mi je drago što se gospodin Bajrić odazvao našem pozivu. Podsjetit ću vas da je on osoba koju je rat zatekao na funkciji načelnika Stanice javne bezbijednosti Tuzla i jedan je od najzaslužnijih ljudi za odbranu Tuzle. Upravo zbog pozicije i uloge koju je imao u protekloj Agresiji i iskustva koja nosi sa sobom, ali i zbog političkog konteksta kojem svjedočimo ovih dana, važno nam je što će on biti naš današnji predavač“, kazao je hafiz Kapo.

Mehmed Meša Bajrić je u svom govoru iznio zanimljive podatke iz ratnog perioda koji ukazuju na čestitost Bošnjaka, muslimana i njihovu pravednost prema drugima u najtežim ratnim prilikama. On je napravio i presjek događaja koji su prethodili samoj Agresiji, te je potcrtao važnost 15. maja 1992. godine za odbranu, ne samo Tuzle, već cijele Bosne i Hercegovine. Bajrić je mlade ohrabrio i poručio da ustraju u njihovom obrazovanju i čestitosti.

Pobjednici takmičenja u futsalu su:

1. Mreža mladih Tuzla;

2. Mreža mladih Kalesija;

3. Mreža mladih Čelić.

U stonom tenisu najuspješniji su:

1. Ibrahim Spahić- Mreža mladih Tuzla;

2. Samed Bečirović- Mreža mladih Brčko;

3. Adis Trašić – Mreža mladih Čelić.