A+ A A-

Islamska zajednica i Srpska pravoslavna crkva zajednički osudile necivilizacijski čin u Gacku

24 09 2019 03 osuda gacko

U utorak, 24. septembra 2019. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Gacko, upriličen je susret muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića sa saradnicima i delegacijom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koju je predvodio arhijerejski zamjenik Radivoje Krulj, a povodom nemilog događaja kada je Danel Rajković izvršio veliku nuždu na ulazu u Mehmed-age Zvizdića džamiju.

Svi učesnici sastanka istakli su značaj izgradnje mira i povjerenja i osudili ovaj događaj rekavši da je riječ o necivilizacijskom činu. Muftija Dedović istakao je kvalitetnu saradnju Muftijstva mostarskog i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

„Jako je važno da smo danas zajedno u sjedištu Islamske zajednice u Gacku, predstavnici Islamske zajednice i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, osudili ovaj necivilizacijski atak i dali zajednički snažnu, bratsku, poruku našem glavnom imamu i njegovoj porodici. Ovaj atak neće utjecati na atmosferu vrlo korektnih, izgrađenih odnosa između ove dvije vjerske zajednice i na sve ono što su vjerske zajednice do sada uradile na planu mira. Sigurnost ovim atakom nije narušena. Jasno je o kakvom se profilu osobe radi. Ovdje valja poslati poruku nadležnim organima vlasti da preduzmu sve što treba preduzeti. Za nas u ovom slučaju, takva poruka ide u javnost iz Gacka, nedvosmislena osuda naših prijatelja iz Pravoslavne crkve. Njihova podrška i njihovo stajanje da se pruži podrška imamu je jako važna”, rekao je muftija.

Radivoje Krulj, zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija osudio je ovaj čin i istakao da je potrebno preventivno djelovati. “U ime eparhije, u ime vladike Dimitrija i u svoje ime želim da dam punu podršku našem dragom imamu, ljudima iz MIZ Gacko i da sa ovog mjesta poručimo da najoštrije osuđujemo ovaj strašni i necivilizacijski čin. Institucije trebaju da rade, mi ćemo kao zajednica, kao crkva, kao odgovorni ljudi na čelu sa našim sveštenikom u Gacku, preduzeti sve da na pravi način institucije opominjemo da rade svoj posao, da djelujemo preventivno, da ne budemo samo oni koji će reagovati", kazao je Krulj.