Logo

Muftija Dizdarević izaslanik reisu-l-uleme na konferenciji u Moskvi

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

  • 0000

Muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević boravio je kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, a na poziv vrhovnog poglavara Islamske zajednice Ruske federacije muftije Ravila Ajnuddina, u radnoj posjeti zajednici muslimana u Ruskoj Federaciji.

Tokom posjete Moskvi, muftija zenički je u ponedjeljak prisustvovao VII kongresu delegata Vjerskog odbora Ruske federacije. Pored drugih bitnih odluka tom prilikom su delegati izabrali novog-starog muftiju Rusije Ravil Ajnuddina na novi petogodišnji mandat. U poslijepodnevnim satima priređena je svečana večera povodom izbora muftije Ruske federacije i povodom njegova šezdesetog rođendana. Muftija zenički je u ime IZ BIH uručio poklon i  čestitao izbor muftiji Ajnuddinu i prenio selame od reisu-l-uleme Kavazovića. Muftija Ravil se zahvalio i izrazio nadu da reisu-l- ulema uskoro posjeti muslimane i IZ Ruske Federacije.

Muftija Dizdarević također učestvuje u radu Šeste međunarodne naučne konferencije na temu „Islam u globalnom svijetu: muslimansko naslijeđe i interkulturalni dijalog“ u organizaciji Vjerske uprave muslimana Ruske Federacije, Vijeća muftija Rusije i Moskovskog islamskog instituta. Konferencija koja jučer i danas zasjeda u Moskvi  okupila je 500 učesnika iz 55 zemalja, među kojima i desetak ministara. Na konferenciji su uzeli učešće vjerski lideri i predstavnici uleme Turske, Saudijske Arabije, Irana i mnogih drugih muslimanskih zemalja.

Pored muftije zeničkog na konferenciji su iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prisustvovali i muftija ljubljanski Nedžad ef. Grabus, muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović i muftija sandžački Mevlud ef. Dudić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.