A+ A A-

Vojno muftijstvo: Realizirana godišnja analiza rada vojnih imama i stručni seminar

  • P1000431P1000431

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 23. i 24. januara 2018. godine realizirana je godišnja analiza rada vojnih imama, godišnja skupština Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva, te edukativni program na kojem su, pored ostalog, predstavljena i stručna izdanja Islamske zajednice, odnosno njenog izdavačkog centra ''El-Kalem'', ''Akaidska učenja Ebu Hanife – hanefijska tradicija tumačenja osnova islamskog vjerovanja'' i ''Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam''.

Godišnjom analizom rada Vojno muftijstvo nastoji napraviti uvid i evaluaciju onog što je rađeno tokom cijele godine, da uoči probleme u radu i utvrdi plan i strategiju za narednu godinu. Na godišnjoj skupštini Okružnog odbora ilmijje, predsjednik Odbora mr. Salih-ef. Grabus i sekretar Odbora Vedad-ef. Hurić upoznali su članove sa realiziranim planom rada u 2017. godini, iznijeli prijedlog za 2018. godinu te iskoristili priliku da uruče zahvalnice određenim članovima ovog Okružnog odbora za afirmaciju i doprinost u njegovom radu.

Tokom drugog dijela ovog radnokonsultativnog sastanka uposlenici u strukturi Vojnog muftijstva imali su priliku slušati predstavljanje pomenutih izdanja Islamske zajednice, a o djelima su govorili i na njihovu važnost ukazali dr. Samir Beglerović i dr. Orhan Jašić, profesori sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, odnosno Muhamed Jusić, Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na ovom fonu, o vaninstitucinalnom tumačenju islama u medijima, svoje istraživanje je predstavio profesor Elvedin Subašić, novinar Islamskih informativnih novina ''Preporod'', i prisutne upoznao o prisutnim opasnostima tumačenja islama u Bosni i Hercegovini kroz medije. ''Izvršavanje propisa hadža u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – izazovi i perspektive'' bila je tema o kojoj je govorio šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Nezim-ef. Halilović, ukazujući na složenost ove organizacije kroz sve njene bitne segmente rada. Posljednje izlaganje imao je Valdet Peštalić, uposlenik Agencije za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini,  na temu: ''Vještine vođenja (liderstva) i važnost planiranja u islamu''. Menadžer Peštalić skrenuo je pažnju na značaj koncepta liderstva kakvog promiče islam, kao i planiranja kao krucijalne pretpostavke za uspjeh u svakoj vrsti djelovanja.

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, na kraju ovog dvodnevnog rada, zahvalio se prisutnim uposlenicima u strukturi Vojnog muftijstva kao i predavačima na seminaru. Posebno se zahvalio koordinatorima mreže mladih u Vojnom muftijstvu za angažman na promicanju institucionalne brige o duhovnim vrijednostima i potrebama mladih vojnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.