Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

23 03 2020 02 muftija dudic mjere sandzak

Muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, dr. Mevlud ef. Dudić, za Radio BiR prokomentarisao je stanje muslimana u Srbiji i Sandžaku, naglasivši da trenutno nema oboljelih od korona virusa.

- Kao što je poznato prije izvjesnog vremena je uvedeno vanredno stanje na teritoriji čitave države a nakon toga i policijski čas. Svi stariji preko 65. godina ne mogu nikako izlaziti van, dok za ostale važi zabrana kretanja od 17.00 do 05.00 sati.

Istakao je da su prije desetak dana kao IZ obavili određene neophodne radnje shodno uputstvima koje su dobili od Rijaseta IZ u BiH, te su formirali Krizni štab pri Mešihatu IZ-e.

Naglasio je također da su održali niz sastanaka sa rukovodiocima Ustanova IZ, sa svim glavnim imamima, kao i sa svim imamima na području čitave IZ, od medžlisa do medžlisa, kako bi dali uputstva o ponašanju uposlenika, odnosno imama, u ovoj  vanrednoj situaciji u kojoj se kao muslimani nalazimo.

- Posebno nam je teško pao ovaj petak, odnosno džuma-namaz, kada smo morali donijeti odluku da neće biti zajedničkog klanjanja džume-namaza, ali i ostalih namaza. To je za mene jedan od težih dana u mome životu, kada sam morao obavijestiti imame i vjernike da će se čuti samo ezan - rekao je ef. Dudić.

Zaključio je da je IZ u potpunosti spremno ušla u ovo iskušenje i da  su sve kapacitete sa kojima raspolažu kao IZ stavili na raspolaganje svojim vjernicima, sa posebnim akcentom na humanitarni rad.

Uposlenici IZ Sandžaka i Srbije svakodnevno rade na provođenju humanitarnih akcija, odnosno prikupljanju namirnica koje će biti distribuirane onima kojima je to najpotrebnije.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.