Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

24 06 2018 03 imami slovenija posjeta brisel

U utorak, 19. juna 2018. godine, imami Mešihata IZ-e u Sloveniji, na čelu sa muftijom prof. dr. Nedžadom Grabusom, posjetili su Evropski parlament u Briselu.

Domaćin delegaciji Mešihata Islamske zajednice, bila je članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon. U toku posjete Briselu imami su imali priliku upoznati se sa radom, strukturom i funkcioniranjem Evropskog parlamenta. Susreli su se sa gospođom Fajon s kojom su razgovarali o važnim pitanjima s kojima se bavi u Evropskom parlamentu, sa posebnim naglaskom na ljudska prava. U dinamičnoj diskusiji sa imamima, gospođa Fajon je otvorila važna pitanja sa međunarodne i domaće političke scene. Upoznala je imame sa statusom Bosne i Hercegovine i njenim putem ka Evropskoj uniji. Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji organizirao je posjetu Evropskom parlamentu u okviru redovnog usavršavanja imama koje im pomaže u obavljanju njihove imamske misije.

Delegacija Mešihata Islamske zajednice susrela se sa još dvojicom članova Evropskog parlamenta iz Slovenije: Ivom Vajglom i Igorom Šoltesom, kao i sa članom Evropskog parlamenta iz Švedske, bosanskog porijekla, Jasminkom Selimovićem, koji je, zajedno sa članom Evropskog parlamenta iz Hrvatske Jozom Radošem, organizirao izložbu u Evropskom parlamentu ''Rememering Srebrenica'' autora Dade Ruvića, fotoreportera novinske agencije Reuters. Tim povodom organiziran je okrugli sto na kojem su sudjelovali umjetnici koji su govorili o Srebrenici na način ''Mogu li umjetnici graditi mostove tamo gdje političari ne mogu''? Imami su prisustvovali okruglom stolu i otvorenju izložbe koju je otvorila podpredsjednica Evropskog parlamenta Livia Jaroka, s kojom su imami razgovarali o aktualnim pitanjima. Susreli su se i sa ambasadoricom BiH pri Evropskoj uniji Nj. eksc. Lidijom Topić, koja je pozvala imame da posjete misiju BiH u Briselu, ali zbog obaveza posjeta je proolongirana za drugu priliku.

Posjeta Evropskom parlamentu organizirana je uz pomoć članice Evropskog parlamenta Tanje Fajon, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo, kao i njenom kompletnom timu.

(www.islamska-zajednica.si)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.