Logo

O sigurnom mjestu ašura govori

O sigurnom mjestu ašura govori

Dva su događaja iz povijesti ljudske koje sutrašnji dan, 10. muharemski, ašure dan, aktuelizira i na poruke njihove podsjeća. O prvom govori predaja koju bilježi Ahmed u Musnedu u kojoj se veli da je lađa s Nuhom i vjernicima i s po parom od svake vrste bića živih, na taj dan pristala na brdu Džudijj. O drugom, govori predaja koju Buharija bilježi od Ibn Abbasa u kojoj se veli: „Poslanik je u Medini zatekao sinove Israilove da, dan ašure poste, pa ih je upitao:'Zašto'? Rekli su:'Ovo je poseban dan, dan u kojem je spašen Musa i narod naš od neprijatelja pa ga je Musa a.s., postio'. Poslanik je rekao:'Meni je Musa a.s., bliži nego vama'. Pa ga je i Muhammed a.s., postio i nama preporučio da postimo“.

U suri Hud od ajeta 40-og do 44-og Allah dž.š., nama kazuje o Nuhu a.s., i sljedbenicima njegovim, kazuje nam o njihovom putu na sigurno. „I kad je zapovijed Naša pala i voda s površine Zemlje prokuljala, Mi rekosmo: „Ukrcaj u lađu od svake vrste životinjske po par jedan i čeljad svoju, osim onih o kojima je bilo govora, i vjernike, a malo je bilo onih koji su s njim vjerovali“. I on reče: „Ukrcajte se u nju,  u ime Allaha neka plovi i neka pristane! Gospodar moj uistinu, prašta i milostiv je“. I ona ih je ponijela valovima velikim kao brda i Nuh zovnu sina svoga koji se nalazio podaleko: „O sinko moj, ukrcaj se s nama, ne budi s nevjernicima“. A on reče: „Sklonit ću se na kakvo brdo koje će me od vode zaštititi“. „Niko danas Allahove kazne neće pošteđen biti osim onoga kome se On smilovao“: reče Nuh, i val ih razdvoji i on potopljen bi. I bi rečeno: „O Zemljo gutaj vodu svoju, a ti, o nebo prestani“! I voda se povuče i ispuni se odredba a lađa pristade na brdu Džudijj, i bi rečeno: „Daleko nek je narod nevjernički“.

A u suri Duhan od ajeta 17-og do 31-og, Uzvišeni kazuje o Musau i narodu Izraelskom, kazuje nam o njihovom putu na sigurno, u zemlju obećanu. „Još davno prije njih, Mi smo Faraonov narod na iskušenje stavili, kad im je došao Poslanik plemeniti. Ispunite prema meni ono što ste dužni, o robovi Božiji, ja sam vam Poslanik pouzdani, i ne uzdižite se iznad Allaha, ja vam donosim dokaz očevidni i obraćam se i svome i vašem Gospodaru da me ne kamenujete, a ako mi ne vjerujete, tada me na miru ostavite. I on pozva u pomoć Gospodara svoga. Ovo je doista narod nevjernički. Izvedi noću robove moje za vama će potjera poći i ostavi more neka miruje, oni su vojska koja će potopljena biti. I koliko ostaviše bašča i izvora, i njiva zasijanih i dvorova divnih i zadovoljstava koja su u radosti uživali, tako to bi, i Mi smo to u nasljedstvo drugima ostavili. Ni nebo ih, ni Zemlja nisu oplakivali, i nisu pošteđeni bili, a sinove Israilove smo patnje ponižavajuće spasili od Faraona, on je bio gord, jedan od onih koji su u zlu svaku mjeru prevršili“.

Dan ašure je sutra. Kao i svake godine, i sad nam dolazi da ova dva kazivanja aktuelizira i da nas na poruke njihove podsjeti. Poziv Nuhov sinu upućen, to je svakom čovjeku poziv da se skloni na sigurno od kazne Božije. Spasa ima samo u lađi koja je po Uputi Božijoj i nadzoru Njegovom sagrađena. Nikoga Stvoritelj naš nije ostavio bez mogućnosti da se u sigurnu lađu ukrca jer je svakom narodu Poslanika slao a svakom Poslaniku zadaća je bila da ljude na sigurno, spasu vječnom povede.

Na dan ašure, a to je dan kad Nuhova lađa na sigurno stiže i dan kad Musa i narod mu ka sigurnosti krenuše, mi sebe podsjećamo na svjedoke s kojim ćemo se suočiti kako bismo sebe motivisali da u lađu koja se Islam zove odlučno ukoračimo i njome, a samo ona to može, na sigurno plovimo. Ni za koga, pa ni za sina Nuhova ne biješe spasa izvan lađe. Tako za svakog, Bogu neposlušnom, spasa biti neće. Nuhov narod dočekao je dan u kojem je spasa bilo samo za vjernike. Svi mi koračamo ka danu u kojem će samo vjernici spašeni biti.

Svi koji spasu teže, svjesni su da će mjesto, zemlja po kojoj hodimo na danu Sudnjem biti svjedok čovjeku. Allah dž.š., kaže: „Toga dana Zemlja će vijesti svoje kazivati“./Zilzal,4./. I vrijeme na zemlji provedeno svjedočit će, o čemu Poslanik veli da svaki dan koji osvane kaže: „Ja sam novi dan, povećaj činjenje dobra u meni, neću se vratiti do dana Sudnjeg“. I jezik čovjekov bit će svjedok na danu Sudnjem, Allah dž.š., kaže: „Na Dan kada protiv njih budu svjedočili  jezici njihovi“./Nur,24./. I organi čovjekovi svjedočit će o čemu Allah dž.š., u suri Jasin govori. I meleka dva bit će svjedoci o čemu Allah dž.š., kaže: „A nad njima bdiju čuvari, kod Nas cijenjeni pisari, koji znaju ono što radite“./Infitar, 10.11.12./.  I knjiga djela naših će svjedočiti i Bog Milostivi, svjedok će biti. Gdje ćeš se skloniti pred svjedocima ovim ako se na Božiji poziv da u lađu ukoračiš, oglušiš?

Put kojim je išao Musa a.s., i narod izraelski je put kojim ide čovjek svaki na putu dostojanstva vlastitog. Ali pouku treba uzeti i ne učiniti ono što narod izraelski uradi nakon što preko mora suhim putem pregazi. Ne oslobodi se poroka, pred dunjalučkim ljepotama i izazovima pokleknu, i simbolu dunjalučkih ljepota, teletu zlatnom pokori se. Ko god dadne prednost prolaznom nad vječnim, neće ni ovdje ni u vječnosti sigurnost osjetiti. Zar narod izraelski nije četiri desetljeća pustinjom lutao zbog davanja prednosti prolaznom nad vječnim?

Ašure dan poručuje nam, spasite se i pokoravajući se Gospodaru i Dunjaluka i Ahireta, plovite lađom sigurnom, do mjesta sigurnog.

Uzvišeni Bože, pomozi nas na našem putu i učini nas od onih čija će lađa kod džennetskih izvora usidriti se. Amin!

Izet ef. Čamdžić

29.09.2017.god.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.