Logo

Mostar ugostio najbolje sportiste IZ u BIH i dijaspori

  • Published in
  • Kategorija: Aktivnosti
  • Štampa

U periodu od 31. jula do 03. augusta 2016. godine Mostar je ugostio XVIII sportske susrete članova Udruženja ilmijje i zaposlenika Islamske zajednice u BiH i dijaspori. Domaćin ovogodišnjih susreta je bilo Muftijstvo mostarsko na čelu sa uvaženim muftijom mostarskim mr. Salem ef. Dedovićem. Na ovogodišnjim sportskim susretima u Mostaru učešće je uzelo trinaest ekipa i to predstavnici svih muftiluka iz BiH, ekipa službenika Rijaseta IZ u BiH, ekipa profesora obrazovnih ustanova IZ u BiH i ekipa Bošnjačke dijaspore. Susrete u Mostaru je obilježilo nekoliko stvari, ali u prvi plan svi ističu lijepo druženje i najbolje do sada organizovane sportske susrete uz vrhunsko domaćinstvo Mostarskog muftijstva.

Ceremonija svečanog otvaranja susreta je održana u nedjelju 03. augusta u SRC Midhat Hujdur – Hujka u Sjevernom logoru uz postrojavanje svih učesnika. Takmičenja iz atletike, futsala, odbojke i košarke, odvijala su se na terenima i u salama u Sjevernom logoru te u sali O.Š. “Zalik”, dok su turniri u šahu i stonom tenisu održani u Studentskom hotelu Mostar, gdje su svi učesnici bili i smješteni uz vrhunske uslove.

Bila su to prelijepa četiri dana sportskih nadmetanja, koja su bila prožeta fer i korektnim nastupima, lijepim druženjem i upoznavanjem članova ilmijje i zaposlenika IZ u BiH i dijaspori, koji su jednoglasno poručili kako su ovo najbolje do sada organizovani sportski susreti, i to zahvaljujući trudu i naporu koji su zajedno uložili Odbor za sport Udruženja ilmijje na čelu sa Nesib ef. Hadžićem i članovima istog odbora, te ovogodišnji domaćini Muftijstvo mostarsko na čelu sa muftijom mr. Salem ef. Dedovićem. Posebno je značajan doprinos Organizacionog odbora na čelu sa Enver ef. Husnićem i svim ostalim mostarskim imamima koji su zadali zaista težak zadatak svim budućim domaćinima ovih susreta kada je u pitanju domaćinstvo i gostoprimstvo.

Posebno treba naglasiti edukativnu stranu ovih susreta, koja se u Mostaru sastojala od predavanja i obraćanja muftije mostarskog svim učesnicima na temu stanja i perspektiva na području ovog izuzetno velikog, specifičnog i rasprostranjenog muftijstva, zatim obilaska starog jezgra grada Mostara i upoznavanja sa značajnim projektima ovog muftijstva, pogotovo na polju obnove postojeće i izgradnje nove vakufske imovine i infrastrukture. Učesnici susreta u Mostaru su posjetili i Stolac gdje su se upoznali sa naporima koje muftijstvo i medžlis ulažu u ovom gradu, kako na polju vakufske infrastrukture tako i po pitanju poboljšanja statusa Bošnjaka u ovoj sredini.

Najbolji takmičari Tuzlanskog muftijstva

Kada su u pitanju sportski uspjesi na XVIII sportskim susretima u Mostaru, najbolji su bili predstavnici Tuzlanskog muftijstva, koji su ponijeli i titulu sveukupnih pobjednika susreta sa 118,7 bodova, ispred takmičara Zeničkog muftijstva sa 96,6 bodova i takmičara Sarajevskog muftijstva sa 77,9 bodova. Na ceremoniji proglašavanja najboljih i zatvaranja XVIII sportskih susreta, koja je održana u srijedu 03. augusta, prve medalje i diplome su dodijeljene u atletici, gdje je titula i pehar sveukupnog pobjednika pripao atletičarima Sarajevskog muftijstva.

100m: 1. Nermin Pašalić (Zeničko) 2. Nihad Mrkonja (Travničko) 3. Izudin Memić (Tuzlansko – povratnički medžlisi)

800m: 1. Haris Prozo (Sarajevsko) 2. Rešid Bektić (Travničko) 3. Reuf Ibreljić (Zeničko)

Štafeta 4x100m: 1. Zeničko muftijstvo 2. Travničko muftijstvo 3. Sarajevsko muftijstvo

Skok udalj: 1. Senahid Mihaljević (Sarajevsko) 2. Mirsad Kozlić (Zeničko) 3. Izudin Memić (Tuzlansko – povratnički medžlisi)

Bacanje kugle: 1. Bilal Memišević (Rijaset) 2. Adem Heganović (Sarajevsko) 3. Refik Grabus (Goraždansko)

Stoni tenis: 1. Sabahudin Ćehajić (Sarajevsko) 2. Sakib Peskić (Travničko) 3. Muhamed Jahić (Tuzlansko)

Šah: 1. Mehmed Šabanović (Tuzlansko) 2. Salih Smajlović (Rijaset) 3. Refik Čaušević (Goraždansko)

Kao po običaju, najviše pažnje je pripalo takmičenju u futsalu – malom nogometu gdje su briljirali takmičari Zeničkog muftijstva, predvođeni Hasan ef. Kozlićem, koji su u zanimljivom finalu bili bolji od predstavnika Bihaćkog muftijstva sa 1-0. Prethodno u polufinalu Zeničko muftijstvo je bilo bolje od ekipe profesora odgojno-obrazovnih ustanova IZ sa 5-0, dok su malonogometaši Bihaćkog muftijstva bili bolji od nogometaša Goraždanskog muftijstva sa 3-1. O dominaciji nogometaša Zeničkog muftijstva dovoljno govore i pojedinčane nagrade: najbolji strijelac – Nermin Pašalić (Zeničko), najbolji igrač - Dženan Krajšnik (Zeničko) i najbolji golman – Mirzad Kozlić (Zeničko). Titula za fair-play je pripala predstavnicima Bošnjačke dijaspore, predvođene glavnom imamom IZ Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobillicom, ekipe koja je pobrala simpatije svih učesnika.

Odbojkaški turnir je ponovo donio dosta zanimljivu borbu, a najbolji su bili predstavnici Tuzlanskog muftijstva, koji su u finalu sa 2:0 u setovima (25:16, 26:19) bili bolji od predstavnika Tuzlanskog muftijstva – povratnički medžlisi. U polufinalima ekipa Tuzlanskog muftijstva je pobijedila takmičare Sarajevskog muftijstva sa 2:0, dok su odbojkaši Tuzlanskog muftijstva – povratnički medžlisi sa 2:1 savladali ekipu Rijaseta IZ u BiH. U košarci, ponovo su najbolji bili sveukupni pobjednici susreta, Tuzlansko muftijstvo, koje je u finalu rezultatom 24:20 savladalo domaćine, košarkaše Mostarskog muftijstva. Ranije, predstavnici Tuzlanskog muftijstva su izbacili košarkaše Sarajevskog muftijstva, dok je Mostarsko muftijstvo bilo bolje od predstavnika Goraždanskog muftijstva.

Udruženje ilmijje i Odbor za sport, na kraju su dodijelili i zahvalnice za izuzetan doprinos u organizaciji XVIII-ih sportskih susreta. Predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić je uručio zahvalnice muftiji mostarskom mr. Salem ef. Dedoviću, MIZ Mostar i njegovom predsjedniku g. Ramizu Jelovcu, Sportskom savezu grada Mostara na čelu sa predsjednikom g. Hasanom Šišićem i Studentskom hotelu Mostar. Ceremoniji zatvaranja XVIII sportskih susreta prisustvovali su i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović i predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Vehid ef. Arnaut, dok su susrete ispratili i predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić te muftija za Njemačku Pašo ef. Fetić. XVIII sportske susrete svečano je proglasio zatvorenim muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji je i uručio pehar sveukupnom pobjedniku – muftijstvu Tuzlanskom, predvođenog glavnim imamom MIZ Kalesija Enver ef. Alićem.

E.S.

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.