Promo banner

A+ A A-

U Sanskom Mostu promoviran dokumentarni film „Imami šehidi“

U petak navečer je u Sanskom Mostu, u organizaciji Udruženja Ilmijje u BiH i Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, održana promocija dokumentarnog filma Imami šehidi.

prom-df-sm-ims-seh-05-2013-1

Promociji dokumentarnog filma prisustvovali su članovi porodica stradalih imama, zvaničnici Islamske zajednice i imami, kao i brojni građani Sanskog Mosta.

"Naš cilj nije da glorifikujemo ulogu imama tokom agresije na BiH, ali želimo da naglasimo da su imami bili uz svoj narod, i da su, zajedno sa svojim narodom, proživljavali ratne strahote", kazao je predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, podsjetivši na strašne trenutke kroz koje su prolazili imami tokom agresije na BiH.

"Hasib ef. Ramić je ostao uz svoje džematlije, ubili su i njega i članove njegove porodice - suprugu i četvero djece. Najmlađa djevojčica imala je tek nekoliko mjeseci. Mnogi su imami, iako su imali priliku da odu iz BiH, ostali uz svoj narod, a neki od njih su se vratili u BiH tokom agresije. Rahmetli šejh Hafizović, Mustafa ef. Mujkanović, Ševal ef. Omerspahić, i drugi. Imam Milanović je po mjesec dana ostajao na linijama.. A to su samo neki primjeri", napomenuo je ef. Pašalić.

On je također naglasio da je dokumentarni film "Imami šehidi" jedan u nizu projekata Udruženja Ilmijje, i drugi film u serijalu dokumentaraca, čiji je cilj afirmacija uloge imama u odbrani BiH i njenom razvoju.

Prvi film „Glas imama“ posvećen je skupu krajiških imama 11. septembra 1993. u Cazinu, čime se željelo ukazati na historijsku važnost djelovanja imama na sprečavanju i zaustavljanju secesionizma i očuvanja cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

(www.vakat.ba)