Promo banner

A+ A A-

Obilježena 101. godišnjica Ilmijje i promovirana monografija o Islamskoj zajednici

Svečanom sjednicom Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao predsjednik Udruženja Mensur ef. Pašalić, u Sarajevu je, 26. 09. 2013. godine, obilježena 101. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

prom-mon-IZ-09-2013-1

Nakon svečane sjednice Glavnog odbora, u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese, ispred Spomen-ploče imamima šehidima, poklonjena je hatma-dova svim imamima šehidima i službenicima Islamske zajedenice koji su položili živote za slobodu naše države. U prisustvu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, velikog broja imama i službenika Rijaseta, hatma-dovu je proučio muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

U okviru obilježavanja 101. godišnjice osnivanja Udruženja ilmijje, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovirano je novo izdanje Udruženja ilmijje „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – monografija“.

Promotori Monografije su bili dr. Ismet Bušatlić i dr. Fikret Karčić, dok je moderator bio glavni urednik Monografije dr. Dževad Hodžić.

„Ova knjiga je ogledalo u kome se Islamska zajednica u BiH vidi u svoj svojoj raznolikosti i bogatstvu. Ovo je još jedan u nizu sjajnih projekata koje je Udruženje ilmijje uspješno privelo kraju“, kazao je Bušatlić uz nadu da je ovo prvi tom te da će neko nastaviti s radom, jer „mi smo živa zajednica“. Naglašavajući važnost Monografije, dr. Bušatlić je kazao „jasnijeg uvida od ove knjige o djelovanju IZ u BiH u posljednjem stoljeću nemamo. Knjiga je višestruko interesantna. To je lična karta Islamske zajednice u BiH i Sandžaku, publikacija na koju smo dugo čekali“.

Dr. Fikret Karčić je istakao da Monografija predstavlja pouzdan vodič kroz Islamsku zajednicu u BiH, pružajući na jednom mjestu podatke o islamskoj infrastrukturi u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori u zapadnom svijetu. Dr. Karčić je kazao kako je cilj Monografije bio da se prikupe podaci o svim organizacionim jedinicama Islamske zajednice i njihov sistematski prikaz.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je potcrtao obavezu imama da uvijek budu privrženi narodu, vrijednostima za koje se bore i žive, te čestitao članovima Udruženja ilmijje ovu veliku godišnjicu. Reisu-l-ulema je kazao da Monografija pokazuje vrijeme koje pamtimo i koje smo prošli.

Govoreći o Monografiji i radu Udruženja ilmijje, predsjednik Udruženja Imijje Mensur ef. Pašalić je kazao da je rad Ilmijje zasnovan na četiri elementa: život u dini islamu - uz razvoj i jedinstvo IZ u BiH, država BiH i njena zaštita, harmonizacija međuljudskih odnosa uz afirmaciju bošnjačkog naroda, te socijalno statusna pitanja naših članova.

Glavni urednik "Monografije" prof. dr. Dževad Hodžić kazao je da je na ovom projektu rađeno 4-5 godina, dodavši da je na ovom djelu radilo 15-tak ljudi.

“Ne bismo uspjeli uraditi ovaj projekat da nismo imali veliku pomoć naših imama, posebno glavnih imama, koji su nam dostavili značajan dio građe, odnosno veliki dio informacija vezano za džemate na njihovom području. Sada na jednom mjestu imamo informacije o IZ u BiH, od kada je formirana do danas. Ovo je monografija o IZ u BiH u njenoj horizontalnoj ravni. Kada se kod nas čuje riječ Islamska zajednica, najprije se misli na organe i hijerarhiju. Ova Monografija predstavlja više od toga, oko 2.000 malih i velikih lokalnih zajednica, džamija, mekteba i svih drugih aktivnosti  koje čine Islamsku zajednicu“, pojasnio je Hodžić.

Redakciju Monografije čine: Zehra Alispahić, Ferid Dautović, Nedžad Grabus, Osman Lavić, Ifet Mustafić, Remzija Pitić, Šefko Sulejmanović i Meho Šljivo.

  • DSC_5445DSC_5445