A+ A A-

Pretraga pitanja

Šta spada u ogovoranje i uhođenje?

Pitanje:

Radim u firmi u kojoj s poslodavcem analiziram rad uposlenika. Često sam u prilici slušati određene kvalifikacije o radnicima i pri tom smo prinuđen iznositi njihove loše i dobre osobine, sa ciljem ocjenjivanja njihovog rada. Da li to spada u ogovaranje koje je zabranjeno? Također provjeravamo njihove izostanke s posla zbog bolovanja. Da li to spada u zabranjeno uhođenje?

Odgovor:

U osnovi, muslimanu nije dozvoljeno da istražuje mahane i nedostatke drugih osoba i da širi informacije o njima. Uzvišeni je rekao: O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je. (El-Hudžurat, 12) Allahov Poslanik, a.s., također je upozorio na pogubnost ovih grijeha riječima: O skupino onih koji svojim jezicima iskazujete svoje vjerovanje, a u čija srca iman nije ušao, ne ogovarajte muslimane, niti istražujte njihove sramote, jer ko istražuje njihove sramote, Allah će pratiti njegove sramote, a čije sramote Allah prati, osramotit će ga u vlastitoj kući. (Et-Tirmizi i dr.) Ovi i drugi ajeti i hadisi ukazuju na veličinu grijeha ogovaranja i uhođenja.

Međutim, u određenim situacijama, birajući od dva zla manje, po islamskom učenju, dozvoljeno je spomenuti nedostatke ljudi. U takve situacije spada: govor o zulumu i nepravdi radi borbe protiv nasilja, upozoravanje na osobu koja javno griješi i promovira griješenje, upozoravanje na opasnost loših postupaka nekih ljudi i tsl. Shodno tome, ukoliko postoji potreba da se analizira nečiji rad i njegov doprinos firmi, radi objektivnosti te analize, dozvoljeno je spomenuti njegove dobre i loše osobine. Slično je i s provjerom bolovanja i druge dokumentacije, ukoliko postoje indicije o njihovom lažiranju: nema šerijatske smetnje da se one provjere. S obzirom na to da je spomenuta dozvola izuzetak od zabrane, ograničava se samo na nužni dio koji se tiče posla.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH