Logo

Mehmet Gormez se sastao sa muftijama Islamske zajednice

  • Published in
  • Kategorija: Vijeće muftija
  • Štampa

24 04 2018 02 gormez fin

Prof. dr. Mehmet Gormez, bivši čelnik Direkcije za vjerska pitanja Turske (Diyanet), tokom ove sedmice nalazi su u posjeti Fakultetu islamski nauka u Sarajevu gdje će održati predavanja studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Gormez, koji je u Sarajevo stigao na poziv FIN-a, prije prvog predavanja izjavio je da će studentima govoriti o pitanju krize misli na polju nauke u islamskom svijetu.

“Govorit ćemo o tome kakve aktivnosti su potrebne u određenim naučnim pravcima kao i samim koraci kako bi korisnim znanjem prevazišli krizu misli”, rekao je dr. Gormez.

Dodao je kako će sa studentima raspravljati i o drugim važnim temama u islamskim naukama.

“Razgovarat ćemo o tome kakve islamske učenjake trebamo u budućnosti, kao i o odnosima između čovjeka, vjere, znanja i ahlaka”, kazao je Gormez.

Dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović je izjavio da ovaj vid saradnje dodatno zbližava akademsko osoblje iz BiH i Turske.

“Veoma je važno da će profesor Mehmet Gormez našim studentima držati predavanja. Govorit će i o islamu u Turskoj kao i o tome kako se islam proširio i do BiH”, rekao je Hasanović.

Dodao je kako su predavanja prof. dr. Mehmeta Gormeza, koja su počela jučer, izazvala veliku pažnju kod studenata FIN-a.

Naglasio je da će i u budućnosti nastaviti sa sličnim aktivnostima na ovom fakultetu.

Susret dr. Gormeza sa muftijama Islamske zajednice

  • IMG_3480IMG_3480

U okviru ove posjete bivšeg čelnika Diyaneta organizovan je i sastanak sa muftijama, dekanima i direktorima medresa koji je danas održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Također do kraja posjete dr. Gormeza FIN-u planirano je još i predramazansko predavanje za imame Sarajevskog i Goraždanskog muftijstva koje će sutra biti održano u Medresi "Osman-ef. Redžović" u Visokom.

(AA) 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.