A+ A A-

Posjeta delegacije Uprave za vjerske poslove Medžlisu IZ Brčko

  • 0101

Delegacija Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koju su činili Ismail-ef. Smajlović, direktor, dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik za imamet, posjetili su jučer Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Brčko.

U programu posjete učestvovali su i mr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Brčko dr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam, Hajrudin Omerović, predsjednik i Sabahudin-ef. Ravkić, sekretar prilikom susreta upriličili su kraći prijem za goste, nakon čega je održan radni sastanak predstavnika Uprave i Muftijstva sa rukovodstvom Medžlisa Brčko.

Direktor Smajlović je ovom prilikom kazao kako je posjeta redovna aktivnost Uprave za vjerske poslove, u okviru koje se vrši obilazak medžlisa Islamske zajednice i sagledava organizacija i stanje vjerskog života.

Rukovodstvo Medžlisa Brčko je predstavilo rad i aktivnosti Vjersko-prosvjetne službe, administrativne poslove i rad službi koje djeluju pri Medžlisu.

Glavni imam je upoznao o stanju vjersko prosvjetnog života na području Medžlisa i aktivnostima koje se provode u cilju afirmacije misijskih zadataka Islamske zajednice.

Predsjednik Medžlisa je predstavio rad organa i službi pri Medžlisu, upoznao o obnovi i razvoju infrastrukture Medžlisa i džemata nakon povratka poslije agresije na Bosnu i Hercgovinu, te o povratu i unapređenju vakufske imovine. Rukovodioci Medžlisa su iskazali zadovoljstvo urađenim i najavili projekte koji će unaprijediti rad Medžlisa Islamske zajednice Brčko u administrativnom i finansijskom pogledu, te omogućiti bolje i kvalitetnije misijsko djelovanje.

U nastavku radne posjete održan je i sastanak sa imamima Medžlisa Brčko, tokom kojeg je glavni imam goste upoznao sa strukturom imama.

Imami su delegaciji predstavili stanje i vjerske aktivnosti u džematima, upoznavši ih sa strukturom džemata, mektebskom poukom, vjerskim obredima, edukativnim sadržajima i drugim temama od značaja za džemat i rad imama kao i izazove s kojima se susreću u radu.

Na kraju sastanka sa imamima učešće su uzeli svi članovi delegacije, iznijeli svoja zapažanje, sugestije i prijedloge za daljnji rad i djelovanje imama i Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Nakon podne namaza predstavnici Uprave za vjerske poslove Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog u pratnji domaćina posjetili su odgojno ustanovu ''Evlad'' i održali sastanak sa direktorom Enverom Tursunovićem. Opći zaključak je da je osnivanje predškolskih ustanova i podrška njihovom radu opredjeljenost Islamske zajednice na svim nivoima.

Članovi delegacije Uprave za vjerske poslove Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog su prisustvovali i klanjali dženazu namaz tragično nastradalim članovima porodice Salihović u Brčkom.

- Na kraju radne posjete nakon analize iste rukovodioci Medžlisa Brčko su zahvalili na posjeti, a članovi delegacije Uprave za vjerske poslove Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog na gostoprimstvu i izrazili zadvoljstvo posjetom - kaže se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajedncie.

(Preporod.info)