A+ A A-

Ljevaković: Šehidi nam u amanet ostavili brigu o domovini, narodu, našem zajedništvu

  • 0101

Povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu organizirana centralna svečanost i prigodan vjerski program.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i brojne druge delegacije.

Kako je kazao zamjenik reisul-uleme, "danas smo se okupili na Šehidskom mezarju Kovači, ali i šehidskim mezarjima širom domovine, da iskažemo duboko poštovanje prema svim našim šehidima i njihovoj žrtvi".

- Šehidi su "opće dobro", oni pripadaju svima nama i mi ih u ovom danu posjećujemo u ime svih drugih i prenosimo selame. Zbog toga su ovi trenuci za nas posebni i ispunjeni snažnim emocijama. Savki put iznova prilikom ove posjete osjećamo prisutnost šehida, baš kao što i oni osjećaju našu. Kur'an kaže da su oni živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod Gospodara - kazao je on.

Dodao je da "upravo ovdje, kraj njihovih kaburova, kao da slušamo njihovu poruku: Da bi se živjelo časno, i opstalo na svome ognjištu i rodnoj grudi, mora se pokazati spremnost na žrtvu, spremnost da se žrtvuju i najveća dobra."

- Šehidi su jedna od četiri odabrane skupine vjernika. Kur'an nam poručuje da će svako ko se bude pokoravao Allahu u Njegovom poslaniku biti u tom odabranom društvu i s njim dijeliti radost i ugodnost ahiretskog ambijenta. No, mi s njima, makar i povremeno, želimo biti i na ovom svijetu. Svaki takav susret za nas je nova inspiracija i jedinstven doživljaj. Nećemo ih zaboraviti i nećemo se prestati boriti za ono za što su oni dali živote. I pobijedit ćemo, ako Bog da, ako budemo iskreni i jedinstveni i ako se budemo borili kako treba, ma koliko dugo ta borba trajala - akcentirao je zamjenik reisul-uleme.

On je poručio da su nam šehidi u amanet ostavili brigu o domovini, narodu, našem zajedništvu, vrijednostima za koje su se borili i žrtvovali.

- Njihova žrtva nikada nije uzaludna, jer im je Svevišnji obećao visoke stepene u društvu odabranika: vjerovjesnika, iskrenih i čestitih vjernika, ali naš trud može biti beskoristan ukoliko iznevjerimo njihov amanet. Sve to budemo njegovali sjećanje na šehide i njihov amanet, sve dok to sjećanje bude živo u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj memoriji i mi ćemo biti živi i kadri da odbranimo domovinu, očuvamo mir i osiguramo prosperitetnu budućnost za sve njene narode i građane - zaključio je on.

Na Šehidskom mezarju Kovači obratio se i Almin Škrijelj, u ime porodica šehida

- I ove godine, kao i prethodnih, okupili smo se na ovom svetom mjestu kako bismo se sjetili svih naših šehida, u nadi da naš današnji dolazak i obilazak nije samo ritual i ceremonija kojoj prisustvujemo, nego da će ova posjeta uticati na nas i naša razmišljanja, da razmislimo šta znači izgubiti nekog bliskog i nastaviti živjeti dalje - kazao je, između ostalog, on.

Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović kazao je da je danas tu kako bi iskazao duboko poštovanje šehidima i poginulim borcima koji su branili nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

- Naša je obaveza, kao i budućnih generacija, da čuvamo uspomenu na one koji su dali najviše što se moglo za odbranu naše domovine - naglasio je Bećirović.

Poručio je onima koji na bilo koji način "dovode u pitanje budućnost nezavisne i suverene BiH, da se ne igraju s vatrom".

Član Predsjedništva Željko Komšić je kazao da je njegova ljudska obaveza biti ovdje danas zbog onih koji su "svoje živote dali za ovu zemlju".

- I to je jedan od razloga zašto sam ja danas tu. Ne zbog toga samo što sam član Predsjedništva, nego osjećam da svojim suborcima i svojim drugovima po oružju treba odati počast - poručio je Komšić.

Nakon posjete Šehidskom mezarju Kovači, uslijedilo je učenje hatma-dove šehidima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

(Preporod.info)