A+ A A-

Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme

  • 0101

U Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je održano tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Reisul-ulemi Kavazoviću čestitke su uputili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, drugi predstavnici vlasti, dužnosnici institucija i ustanova Islamske zajednice, predstavnici političkih stranaka, kulturnih i drugih institucija, diplomatskog kora, te brojne druge ličnosti i građani.

- Duhovno smo se uzdizali. Ramazan je vrijeme u kojem smo postizali blizinu s Dragim Bogom, snažniju blizinu nego u nekim drugim prilikama i vremeni. Ta blizina daje novu duhovnu snagu, volju, nadu u bolje sutra, optimizam. Svi se danas radujemo, radujemo se životu. Radost života je ono što je Dragi Allah dao, na toj radosti trebamo biti zahvalni - kazao je dr. Ferid Dautović, direktor Studentskog centra Islamske zajedinice.

Jusuf Pušina je u izjavi za medije uputio čestitke svim muslimanima širom svijeta.

- Bajram šerif mubarek olsun muslimanima u domovini i širom svijeta, i u Palestini. Ovo je prilika da muslimani širom svijeta shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Politička situacija nije sjajna, ni u svijetu, a posebno u Bosni i Hercegovini, te Palestini. Samo jedinstvom možemo savladati sve poteškoće. Ummet treba svoje dove uputiti Njemu, da zaštiti i sačuva i u uputi na pravi put - izjavio je Jusuf Pušina.

Na tradicionalnom čestitanju bio je i Irfan Čengić, načelnik Općine Stari Grad.

- Nakon mjeseca ramazana nadam se da nam je Allah oprostio grijehe, da će nam one  želje koje su dobre za nas ispuniti. Svima želim Bajram šerif mubarek olsun - kazao je on.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, danas je prvi dan Ramazanskog bajrama, koji traje tri dana.

Sutra će, drugog dana Bajrama, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježiti Dan šehida, a centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Planirano je prisustvo predstavnika Islamske zajednice, članova šehidskih porodica, kao i predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih i drugih organizacija. 

(MINA)