A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju Muftijstva bihaćkog

U petak 03. juna 2016. godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je primio službenu delegaciju Muftijstva bihaćkog, na čelu sa muftijom Hasan ef. Makićem.

Muftija Makić je Reisu-l-ulemi u ime delegacije i krajiških muslimana iskazao punu podršku njegovom radu i nastojanju da alarmira Bošnjake oko bitnih kretanja u našem društvu. Isto tako muftija je osudio sve pokušaje medija i pojedinaca kojima je cilj diskreditacija ove najznačajnije institucije kod Bošnjaka i same ličnost Reisu-l-uleme.

06 06 2016 03 muftijstvo bihacko posjeta reis

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnom stanju na području Bihaćkog muftijstva i koracima koji će se u narednom vremenu poduzimati. Muftija je naglasio da se s vremena na vrijeme javljaju i problemi koji se postepeno rješavaju, ali da se često neistinitim glasinama ovom području pripisuju stvari koje ni najmanje nisu tačne. Za najsvježiji primjer je naveo pitanje džemata koji funkcionišu izvan institucije Islamske zajednice za koje se tvrdilo da ih je najviše na ovom području, dok su činjenice pokazale da ih je najmanje na ovom Muftijstvu.

Pored muftije učešće u diskusijama su uzeli i svi ostali predstavnici institucija Bihaćkog muftijstva koji su sa Reisu-l-ulemom razgovarali o temama koje su se ticale njihovih područja djelovanja.

Reisu-l-ulema se srdačno zahvalio na iskazanoj podršci njegovom radu i djelovanju, te ukazao na potrebe Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine o kojima veoma često ne vodi niko drugi računa osim Islamska zajednica. On je, takođe,  izrazio svoju potpunu podršku radu muftije Makića i njegovih saradnika, te naglasio da je u potpunosti upoznat sa svim detaljima funkcioniranja institucija Islamske zajednice na ovom području.

Posjeta je završena u lijepoj atmosferi i na obostrano zadovoljstvo prisutnih.

Delegaciju su pored muftije Makića činili dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, glavni imami medžlisa Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bihać, Bužim, Cazin, Kozarac, Prijedor i Velika Kladuša, te predsjednik MIZ-e Cazin. Sastanku iz opravdanih razloga nisu prisustvovali glavni imami medžlisa Bosanska Kostajnica, Bosanski Petrovac i Sanski Most, te direktor medrese Džemaluddin Čaušević u Cazinu.