A+ A A-

Otpravnik poslova Ambasade Egipta posjetio reisu-l-ulemu

Sarajevo, 11. septembar 2013. (MINA) - Danas je otpravnik poslova Ambasade Egipta u Sarajevu El-Sayed Muhammed Ahmed Ibrahim posjetio reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića.

reis-otp-eg-amb-09-2013-1

Otpravnik poslova Ambasade Egipta informirao je reisu-l-ulemu da je ambasador Egipta u Sarajevu završio svoj mandat i da se očekuje dolazak novog ambasadora. On je, također, istakao važnost saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i egipatskih institucija, posebno institucije Al-Azhara te izrazio nadu da će ovi tradicionalno dobri odnosi, osobito Islamske zajednice i Al-Azhara, biti unapređivani i dobijati nove sadržaje.

Otpravnik poslova Ambasade Egipta u Sarajevu podrobno je upoznao reisu-l-ulemu s proteklim i aktuelnim događajima u Egiptu. U razgovoru je naglašena potreba opredjeljenja koje će potaknuti sve faktore egipatskog društva da se okupe oko dijaloga u cilju postizanja tako potrebnog kompromisa i konsenzusa oko temeljnih pitanja koja se tiču mira i stabilnosti egipatske države i društva. Isto tako, tokom razgovora je istaknuto da je kroz iskreni dijalog i predan rad za dobro svih građana, pri čemu će svi imati jednaku šansu da pokažu svoje sposobnosti i vjerodostojnost, a pridržavajući se demokratskih principa i procedura moguće uspostaviti poljuljanu stabilnost i povjerenje u društvu.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao da Islamska zajednica polaže veliku nadu u razumne i odgovorne ljude u svim strukturama egipatskog društva, a posebno u instituciju Al-Azhara, da će uložiti potrebni napor kako bi se, na zadovoljstvo svih, pronašla rješenja za mirnu i stabilnu budućnost i ekonomski razvoj Egipta.