A+ A A-

Delegacija Islamske zajednice Mađarske kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 22. avgust 2013. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio delegaciju Islamske zajednice Mađarske koju je predvodio njen predsjednik Zoltan Bolek.

reis-del-IZ-madj-08-2013-1

Razgovoru delegacije IZ Mađarske s Reisu-l-ulemom prisustvovao je i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.

Delegacija Islamske zajednice Mađarske posjetila je Reisu-l-ulemu u povodu nedavnog pisma koje je rukovodstvo IZ Mađarske uputilo reisu-l-ulemi Kavazoviću, predlažući da on bude vjerski lider i  muslimana u Mađarskoj.

Zoltan Bolek je prilikom ovog susreta istakao da je njihova želja motivisana potrebom da im se pomogne prije svega u pogledu vjerske edukacije jer su oni mala zajednica, u kojoj je  više etničkih grupa među njima i Bošnjaci, a naveo je i razlog što smo nekada bili u sastavu jedne države.

Reisu-l-ulema je goste iz Mađarske upoznao sa strukturom Islamske zajednice u BiH čiji su sastavni dio i Islamske zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori u Evropi i Americi. Izrazio je spremnost za saradnju i pomoć muslimanima u Evropi, pa tako i u Mađarskoj.

Dogovoreno je da muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović posjeti Islamsku zajednicu u Mađarskoj i zajedno s njihovom predsjednikom Bolekom se međusobno više informišu o dvije Islamske zajednice, pa onda ako žele podnesu zahtjev za ujedinjenjem o čemu bi se izjasnio Sabor Islamske zajednice u BiH, vodeći pri tome računa o zakonima dvije države kojim se reguliše ova oblast.