Logo

Reisu-l-ulema u Beču

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

Sarajevo, 31.mart, 2011. (MINA) -  Na poziv Bečkog univerziteta, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je jučer (30.03.2011) održao predavanje na Fakultetu za filozofiju i edukativnu znanost (Der Fakultät für Philosophie und Bildungswissenschaft) o temi „Uloga islamskog obrazovanja za integraciju muslimana u Europi" (The Role of Islamic Education for the Integration of Muslims in Europe). Reisu-l-ulema je tom prilikom  između ostalog rekao:

reis-bec-slika-1

  • - Islam je vjera, religija, moral, kultura, geografija, civilizacija, dijalog i izazov ne samo za Zapad, već i za muslimane. Islam je vjera kao iskonska bît svakog čovjeka koji ima duh i dušu da osjeti prisutnost Boga; islam je religija kao teološka misao i kao organizirana zajednica, koja baštini viševjekovnu tradiciju utemeljenu na Kur'anu Časnom i životnoj praksi (sunnetu) svih Božjih poslanika od Adema, Nuha, Ibrahima, Musaa, Isaa i Muhammeda, a.s.; islam je moral u smislu promoviranja dobra i suzbijanja zla u svijetu; islam je kultura kao izraz posebnosti svakog naroda u okviru islama koji ima svoje posebne kulturne navike koje su u skladu sa osnovnim islamskim učenjem; islam je geografija kao globalno prisustvo muslimana u svijetu, koji posredno ili neposredno utječu na globalna zbivanja; islam je civilizacija kao ukupnost ljudskog postignuća u svim oblastima ljudskog napretka; islam je dijalog u kojem vrijednosti suživota i tolerancije nemaju alternativu; i islam je izazov za sve nas na Istoku i na Zapadu zato što se u islamu susreću poruke Staroga i Novog zavjeta, zato što nas islam obavezuje na poštivanje svih Božijih poslanika, zato što je islam dostupan svakome i zato što islam ne odustaje od tradicionalnih moralnih načela unatoč snažnom pritisku, pred kojim su se neki povukli. Prema tome, značaj i uloga islamskog odgoja i obrazovanja za integraciju muslimana u Europi je u razumijevanju muslimana da njihov život u Europi nije ni asimilacija, ni izolacija, već integracija, koja podrazumijeva kontribuciju, tj., doprinos razvoju europskog društva u smislu moralne obnove, koju danas cijeli svijet treba. Svaki musliman i muslimanka u Europi treba da nauče jezik zemlje u kojoj živi, treba da poštuje pravedne zakone zemlje u kojoj živi i radi, te treba da živi svoju vjeru i kulturu u duhu dijaloga, tolerancije i suživota - zaključio je reisu-l-uleme Cerić svoje predavanje na Bečkom univerzitetu.

reis-bec-slika-2

Inače, u okviru posjete Bečkom univerzitetu reisu-l-ulema Cerić je imao sastanke u ministararsvu vanjskih i unutarnjih poslova Austrije, gdje se razgovaralo o islamu i muslimanima u Austriji i Europi, te mogućnostima suradnje sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao modelom za institucionalizaciju islama i integraciju muslimana u Europi. Reisu-l-ulema Cerić nije propustio priliku da u razgovorima sa austrijskim domaćinima podsjeti da je slučaj penzionisanog generala Jovana Divjaka uznemiravajući za patriotsku bosanskohercegovačku javnost. „Mi vjerujemo da će Austrija biti dosljedna svojoj slavnoj tradiciji poštivanja prava i pravičnosti te da neće podleći političkoj manipulaciji Beograda, koja je Europu osramotila za sva vremena zbog genocida nad Bošnjacima" - kazao je reisu-l-ulema Cerić u Beču.

reis-bec-slika-3

Također, jučer je u večernjim satima reisu-l-ulema Cerić u organizaciji omladinskog udruženja „Impuls media" održao predavanje Bošnjacima u Beču o temi „Duhovna revolucija - izazov 21. stoljeća", u kojem je pozvao Bošnjake na međusobnu solidarnost i jedinstvo, jer, naglasio je reisu-l-ulema Cerić: „Pitanje našeg bošnjačkog opstanaka, napretka, mira i slobode još uvijek je naša zajednička briga zato što nam se u zadnje vrijeme pokušava nametnuti da laž prihvatimo kao istinu, a da istinu zaboravimo kao laž. Moramo svi zajedno ustati protiv takvog odnosa prema nama i tražiti da se poštuju ljudska prava te, da nas se oslobodi bilo kakvih tajnih zakona, koji služe za diskriminaciju osoba ili grupa na osnovu njihove rase, nacije ili vjere. Mi volimo svoju vjeru i naciju i poštujemo vjeru i naciju drugih. Mi smo ponosan i častan narod i zato ne dopuštamo nikome da  ismijava našu vjeru i naciju ta da nas vrijeđa i diskriminira na osnovu naših vjerskih uvjerenja, nacionalnih osjećanja  i kulturnih navika. Posebno želim pozvati bošnjačku omladinu da budu najbolji studenti i najuspješniji radnici na svakom mjestu i u svako vrijeme. Neka vas Allah čuva od svakog belaja!" - zaključio je reisu-l-ulema Cerić sa dovom svoje obraćanje bošnjačkoj zajednici u Beču.

reis-bec-slika-4

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.